Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.10.2019

29.10.2019


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 29.10.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să sancționeze postul România TV cu amendă de 25.000 de lei. La stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual la difuzarea emisiunilor „RO la raport” (edițiile din 25.09, 01 și 03.10.2019), „Punctul Culminant” (ediția din 25.09.2019), „Breaking news” și „Știrile România TV” (edițiile din 27.09.2019). Potrivit art. 64 alin. (1) lit. b) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii :( … ) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.
De asemenea, în urma analizării raportului de monitorizare privind emisiunea de dezbatere electorală „Președinte pentru România”, difuzată de studioul teritorial TVR Timișoara în data de 17.10.2019, membrii Consiliului au decis acordarea unui drept la rectificare pentru anumite afirmații inexacte legate de programul electoral al domnului Sebastian Popescu, candidat la alegerile prezidențiale. Acest drept la rectificare va fi acordat în condiţiile prevăzute de Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României (art. 9).

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României

ART. 9 - (1) Persoanele ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unei emisiuni electorale a unor fapte neadevărate beneficiază de drept la replică.
(2) Persoanele ale căror drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui emisiuni electorale a unor informaţii inexacte beneficiază de drept la rectificare.
(3) Radiodifuzorii au următoarele obligaţii privind dreptul la replică şi la rectificare : a) să decidă acordarea sau neacordarea dreptului solicitat, în cel mult 24 de ore de la primirea unei solicitări formulate în scris ; în situaţia în care solicitarea se referă la o emisiune difuzată în ultima zi de campanie electorală, decizia trebuie luată în cel mult 12 ore de la primirea solicitării ; b) să comunice solicitantului, în termenele prevăzute la lit. a), telefonic şi/sau în scris, decizia luată ; în cazul neacordării dreptului solicitat, motivele trebuie să fie comunicate solicitantului şi Consiliului Naţional al Audiovizualului ; c) să difuzeze, în cazul în care decide acordarea dreptului solicitat, rectificarea sau replica în cel mult 48 de ore de la primirea solicitării ; în situaţia în care emisiunea care face obiectul sesizării a fost difuzată în ultima zi de campanie electorală, rectificarea sau replica se difuzează în preziua votării ; d) să difuzeze, în cazul în care Consiliul Naţional al Audiovizualului dă câştig de cauză solicitantului, replica sau rectificarea în termenul şi în condiţiile comunicate radiodifuzorului.
(4) În preziua votării, radiodifuzorii trebuie să prevadă în program, imediat după emisiunea informativă de seară, un spaţiu de emisie pentru difuzarea rectificărilor şi a replicilor ca urmare a sesizărilor care se referă la emisiunile difuzate în ultima zi de campanie electorală.