Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.11.2019

05.11.2019


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 5 noiembrie 2019, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate È™i a decis să sancÈ›ioneze cu somaÈ›ie publică postul Digi 24. La difuzarea unei È™tiri în cadrul emisiunii „Digimatinal” din 01.10.2019, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 conform cărora : „Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiÅ£ii : a) să poată fi uÅŸor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conÅ£inut comercial mascat fiind interzise”.
Totodată, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinÈ›a spotului publicitar de televiziune aferent campaniei de promovare a produsului „Periferisan” pentru nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 101 È™i ale art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată 14-20.10.2019).
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze cu somaÈ›ie publică postul TELE EUROPA NOVA TM din TimiÈ™oara, deoarece în cadrul ediÈ›iei din 07.10.2019 a emisiunii „Bursa Afacerilor” nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (1) È™i (2), ale art. 71 È™i nici cele ale art. 3 alin. (1) din acelaÈ™i Cod.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 - (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale.
Art. 71 - (1) Åžtirile sau relatările referitoare la acte de violenţă sau de natură sexuală din instituÅ£iile de învăţământ vor fi difuzate numai împreună cu punctul de vedere al conducerii ÅŸcolii ÅŸi cu acordul părinÅ£ilor ori al reprezentanÅ£ilor legali ai minorului ; face excepÅ£ie situaÅ£ia în care radiodifuzorul acÅ£ionează în interesul superior al minorului, fără să fie afectată imaginea publică a acestuia sau dreptul lui la viaţă intimă, privată ÅŸi familială. (2) Imaginile în care minorii sunt implicaÅ£i în acte de violenţă sau de natură implicit sau explicit sexuală, de orice natură, vor fi difuzate numai dacă : a) reprezintă un interes public justificat ; b) radiodifuzorul acÅ£ionează în interesul superior al minorilor, având acordul părinÅ£ilor sau al reprezentanÅ£ilor legali ai acestora ; c) radiodifuzorul se asigură că nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicaÅ£i. (3) Nu se va comunica adresa paginii de internet în care sunt postate asemenea imagini ÅŸi nici nu se va face trimitere la site-uri în care sunt comunicate astfel de adrese.
Art. 40 - (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 101 - Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.