Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 12.11.2019
12.11.2019
Întrunit în ședința publică din data de 12.11.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiunile difuzate în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României (turul I). Constatând încălcări ale legislației, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- Realitatea Plus, pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (1), (2) È™i (4) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, la difuzarea emisiunii de dezbatere electorală „Realitatea Românească” din data de 08.11.2019 ;
- Gold FM, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 2 alin. (1) din Decizia CNA nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…)
(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
Decizia nr. 781 din 03.09.2019 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României
Art. 2 - (1) Candidaţii au acces, egal și gratuit, la serviciile de radio şi de televiziune, publice și private, numai în emisiunile precizate la art. 5 și în conformitate cu dispozițiile art. 36 și 40 alin. (1) și (2) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.