Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 16.01.2020

16.01.2020


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 16.01.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice câte o amendă de 5.000 de lei posturilor :
- Antena Stars, deoarece la difuzarea emisiunii „Like a Star”, în reluare, în data de 25.11.2019, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 18 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual . Conform art. 18 alin. (1) lit. b) „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00-23,00 producţii care prezintă : (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen” ;
- B1 TV pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Cod la difuzarea emisiunii „Actualitatea românească” difuzată în data de 13.09.2019. Potrivit art. 40 alin. (1) „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”.

De asemenea, CNA a analizat rapoartele de monitorizare privind duratele inserțiilor de publicitate difuzate în lunile octombrie și noiembrie 2019 (interval orar 18:00-23:00) de 10 posturi centrale de televiziune (Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Național TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV / Realitatea Plus, România TV și TVR 1). Constatând încălcarea dispozițiilor art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”, Consiliul a decis sancționarea postului Antena 1 cu somație publică.

În aceeași ședință, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control, CNA a decis să sancționeze cu somație publică postul TV SUD din Târgu Jiu pentru nerespectarea prevederilor art. 30 din Codul audiovizualului la difuzarea în data de 09.12.2019 a emisiunii „Ora adevărului” („Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”).

Biroul Informare și Relații Publice