Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.04.2020
14.04.2020

Întrunit în ședințe publice în zilele de 9 și 13.04.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte întocmite de Direcția Monitorizare pentru modul în care a fost reflectată în spațiul audiovizual criza generată de noul coronavirus COVID 19. Au fost monitorizate emisiuni difuzate de posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Pro TV, Realitatea Plus și România TV, în perioada 8–16 martie, interval orar 06.00 – 24.00. De asemenea, Consiliul a analizat mai multe rapoarte de monitorizare întocmite ca urmare a reclamațiilor primite pentru anumite emisiuni difuzate în luna martie, în cadrul cărora au fost abordate subiecte legate de COVID 19, difuzate de posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, București FM, Digi 24, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus și România TV.
În ședința publică din data de 13.04.2020, constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a aplicat câte o somație publică următoarelor posturi :
- Antena 3 pentru nerespectarea dispoziÈ›iilor art. 64. alin. (1) lit. (a) la difuzarea emisiunii „ConspiraÈ›ii” , ediÈ›ia din 14.03.2020 [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii”] ;
- B1 TV, deoarece, la difuzarea emisiunii „Lumea lui Banciu” din 11 martie, radiodifuzorul nu a È›inut cont de prevederile art. 40 alin. (5), potrivit cărora „Moderatorii, prezentatorii ÅŸi realizatorii programelor au obligaÅ£ia să nu folosească ÅŸi să nu permită invitaÅ£ilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă” ;
- România TV pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) în emisiunea „Punctul culminant” din 19.03.2020 È™i a dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit. a) în emisiunea „Breaking News” din 25.03.2020.
MenÈ›ionăm că, pe acest subiect, membrii Consiliului au mai făcut propuneri de sancÈ›ionare È™i pentru alte posturi de televiziune la care au apreciat că nu au fost respectate integral prevederile legislaÈ›iei audiovizualului, dar niciuna dintre acestea nu a întrunit numărul legal de voturi pentru a putea fi aprobate, în conformitate cu prevederile art. 15 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, discuÈ›iile urmând a se relua într-o È™edință viitoare, în conformitate cu Regulamentul de Organizare È™i FuncÈ›ionare al CNA [art. 15 alin. (1) „În îndeplinirea funcÅ£iilor ÅŸi a atribuÅ£iilor ce îi revin potrivit prezentei legi, Consiliul emite decizii, instrucÅ£iuni ÅŸi recomandări, în prezenÅ£a a cel puÅ£in 8 membri ÅŸi cu votul a cel puÅ£in 6 membri”].
Totodată, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinÈ›a spotului publicitar aferent campaniei de promovare a produsului Kober, difuzat de posturile de televiziune în perioada 09 – 15.03.2020 fără a se È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale ÅŸi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înÅŸelătoare sau agresive, aÅŸa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianÅ£ilor în relaÅ£ia cu consumatorii ÅŸi armonizarea reglementărilor cu legislaÅ£ia europeană privind protecÅ£ia consumatorilor, cu modificările ÅŸi completările ulterioare”.
Biroul Informare și Relații Publice