Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.06.2020

23.06.2020


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 23.06.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, în cadrul emisiunii informative „Știrile România TV, ora 13:00” din 07.05.2020, printre titlurile afișate pe ecran : Anchetă gravă : Morţi de covid « cumpăraţi » de spitale ; Rudele morţilor au semnat în alb că pacienţii aveau COVID. Conform art. 64 alin. (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă” ;

- somație publică postului Nașul TV, deoarece la difuzarea emisiunii „Ediție Specială Nașul TV Canada”, din 07.05.2020, nu s-a ținut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) și nici de cele ale art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului [art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt].

De asemenea, Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății HOLDER IDEEA SRL din Galați pentru difuzarea regională (jud. Galați și Brăila) a serviciului de programe Reperul TV din Galați.

Biroul Informare și Relații Publice