Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.12.2020
03.12.2020

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 03.12.2020, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate È™i a decis să aplice postului Realitatea Plus o amendă de 10.000 de lei, deoarece la difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, ediÈ›ia din 16.11.2020, nu a respectat prevederile art. 40 alin. (2) ÅŸi (4) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. De asemenea, în cadrul emisiunii „Culisele statului paralel”, ediÈ›ia din 13.11.2020, radiodifuzorul a încălcat dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1), (2) ÅŸi (4), iar în ediÈ›ia din 17.11.2020, nu a È›inut cont de prevederile art. 40 alin. (2) È™i nici de cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) ÅŸi b) din Codul audiovizualului.
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare privind modul în care a fost reflectată în spaÈ›iul audiovizual cea de-a doua săptămână din campania electorală pentru alegerea Senatului È™i a Camerei DeputaÈ›ilor din anul 2020. ÃŽn perioada 13-19.11.2020, au difuzat emisiuni destinate campaniei electorale 17 posturi de televiziune È™i 7 posturi de radio cu acoperire naÈ›ională. Constatând încălcări ale dispoziÈ›iilor art. 8 alin. (4) din Decizia CNA nr. 603 din 21.10.2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului È™i a Camerei DeputaÈ›ilor din anul 2020, membrii Consiliului au decis să aplice câte o somaÈ›ie publică posturilor Antena 3, Digi 24 ÅŸi Realitatea Plus. Conform art. 8 alin. (4), „Radiodifuzorii sunt obligaÅ£i să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia ; în cazul posturilor de televiziune, numele ÅŸi calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul intervenÅ£iei acestora”.
Biroul Informare și Relații Publice
--------------------------------------------------------------------------------------------
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.