Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 03.12.2020

03.12.2020


envoyer l'article par mail title=


Întrunit în ședința publică din data de 03.12.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice postului Realitatea Plus o amendă de 10.000 de lei, deoarece la difuzarea emisiunii „Jocuri de putere”, ediția din 16.11.2020, nu a respectat prevederile art. 40 alin. (2) şi (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. De asemenea, în cadrul emisiunii „Culisele statului paralel”, ediția din 13.11.2020, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (1), (2) şi (4), iar în ediția din 17.11.2020, nu a ținut cont de prevederile art. 40 alin. (2) și nici de cele ale art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare privind modul în care a fost reflectată în spațiul audiovizual cea de-a doua săptămână din campania electorală pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020. În perioada 13-19.11.2020, au difuzat emisiuni destinate campaniei electorale 17 posturi de televiziune și 7 posturi de radio cu acoperire națională. Constatând încălcări ale dispozițiilor art. 8 alin. (4) din Decizia CNA nr. 603 din 21.10.2020 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale pentru alegerea Senatului și a Camerei Deputaților din anul 2020, membrii Consiliului au decis să aplice câte o somație publică posturilor Antena 3, Digi 24 şi Realitatea Plus. Conform art. 8 alin. (4), „Radiodifuzorii sunt obligaţi să precizeze calitatea în care se exprimă persoanele invitate în emisiuni, cum ar fi cea de candidat sau de reprezentant al acestuia ; în cazul posturilor de televiziune, numele şi calitatea persoanelor invitate vor fi vizibile pe ecran la momentul intervenţiei acestora”.

Biroul Informare și Relații Publice

--------------------------------------------------------------------------------------------
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.