Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 13.01.2022

13.01.2022


envoyer l'article par mail title=


ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 13.01.2022, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze postul România TV cu câte o amendă de 5.000 de lei pentru următoarele emisiuni :

- „Punctul Culminant”, ediÈ›ia din 25.10.2021, în cadrul căreia s-a difuzat un material audiovizual privind achiziÈ›ia, în decembrie 2020, de concentratoare de oxigen. ÃŽn emisiune au fost aduse acuzaÈ›ii domnului dr. Raed Arafat, Secretar de Stat, È™i societății Deltamed S.R.L. fără a È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1), (2), (3) È™i de cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) ;
- „ Breaking News, ora 23:00” din 03.11.2021, în cadrul căreia a fost difuzată o È™tire despre statutul profesional al doamnei Alina Gorghiu, dar È™i despre iniÈ›iativele legislative avute de dânsa în Parlament. La difuzarea È™tirii, postul nu a avut în vedere respectarea prevederilor art. 40 alin. (1), (2) È™i nici pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) (titlurile È™tirii : „Dezvăluiri despre combinatoarea « echipei câștigătoare », „Femeia partajului de miliarde care preia marile dosare”, „Cum forÈ›ează accesul la marile dosare din justiÈ›ie”) ;
- „Știrile România TV”, „România te vede”, „România de poveste” È™i „România la raport”, ediÈ›iile din 19 È™i 20.12.2021, în cadrul cărora a fost prezentată o informaÈ›ie despre faptul că domnul Octavian Oprea, preÅŸedinte (la acea dată) al Autorității pentru Digitalizarea României, ÅŸi-ar fi angajat iubita, actualmente make-up artist, în instituÅ£ie pe funcÅ£ia de director de cabinet. Radiodifuzorul a încălcat art. 30 È™i art. 64 alin. (1) lit. a) È™i b). Dintre titlurile prezentate pe ecran : „Scandal Sexy în Guvernul României”, „Iubita sexy a È™efului a primit un post călduÈ› în Guvern”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual

Art. 30 - Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine.

Art. 40 - (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conÅ£ină ÅŸi opinia acesteia. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.