Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 31.05.2022

31.05.2022


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni - somație publică : România TV

Întrunit în ședința publică din data de 31.05.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul România TV cu somație publică. În cadrul emisiunilor informative, la difuzarea știrilor „Scandal cu avocatul țepar, victimele sunt disperate” („Breaking News”, ediția din 23.03.2022, ora 12.00) și „Victimele avocatului celebru, plângere colectivă” („Știrile România TV” din 01.04.2022, ora 16:00), radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual („În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”).

De asemenea, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control pentru posturile din teritoriu, membrii Consiliului au decis să aplice o somație publică societății Pagina Ciudatului pentru postul NCN din Cluj-Napoca, deoarece nu a respectat dispozițiile art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora „Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală”.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea societății GEOPOL INTERNAȚIONAL SRL București privind acordarea de licență audiovizuală pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe Realitatea Plus HD.

Biroul Informare și Relații Publice