Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 07.06.2022

07.06.2022


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
- somație publică - Kanal D
- decizii de intrare în legalitate pentru spoturile TV : „Periferisan”, „Omni Biotic”, „Prostagood”, „Credius”.

Întrunit în ședința publică din data de 07.06.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru modul în care a fost reflectat, în cadrul unor emisiuni de știri și dezbateri, subiectul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Rapoartele analizate s-au referit la emisiuni difuzate în perioada 28.02.2022 – 12.04.2022 de posturile Antena 3, Digi 24, Kanal D, Profit News, PRO TV, TVR 1, Radio România Actualități. Constatând nerespectarea prevederilor legislației audiovizualului, Consiliul a decis să sancționeze postul Kanal D cu somație publică pentru ediția din 29.03.2022 a emisiunii „Știrile Kanal D” (ora 19.00). În cadrul acestei ediții informative a fost difuzată știrea „S-a decis pacea la negocierile de la Istanbul” fără a se ține cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privința spoturilor publicitare de televiziune aferente campaniilor de promovare pentru :
- „Periferisan”, difuzat fără a avea în vedere dispozițiile art. 120 alin. (2) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 04 – 10.04.2022) ;
- „Omni Biotic”, transmis cu încălcarea prevederilor art. 120 alin. (2) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 07 – 13.03.2022) ;
- „Prostagood”, la difuzarea căruia nu s-au respectat dispozițiile art. 120 alin. (1) din Codul audiovizualului (perioada monitorizată : 28.03 – 03.04.2022) ;
- „Credius”, transmis fără a fi respectate prevederile art. 94 și 93 alin. (1) din Cod (perioadă monitorizată – 28.03 – 03.04.2022).

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 94 - În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri : a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext ; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie ; b) să fie redată la viteză normală de citire.
Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi. (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare,precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE)nr.1.924/2006.