Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 06.09.2022

06.09.2022


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :

  • amenzi – 25.000 de lei Realitatea Plus ; 10.000 de lei News România ;
  • somații publice – Antena 3, Kapital TV

Întrunit în ședința publică din data de 06.09.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 25.000 de lei postului Realitatea Plus, deoarece în edițiile din 31.05, 03, 09, 14 și 30.06.2022 ale emisiunii „Culisele Statului Paralel” au fost aduse acuzații președintelui Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma. La difuzarea edițiilor mai sus-menționate au fost încălcate prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și cele ale art. 40 alin. (1), (2), art. 64 alin. (1) lit. a), b) și art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
- amendă de 10.000 de lei postului News România pentru emisiunea „Starea de veghe” difuzată în data de 26.03.2022 cu încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Printre titlurile afișate pe ecran s-a regăsit : „9 din 10 decese sunt ale vaccinaților !!!” ;
- somație publică postului Antena 3 pentru emisiunea informativă „News Magazine” ediția din 13.03.2022, în cadrul căreia a fost prezentat un interviu, realizat de prezentatoarea emisiunii Mihaela Bîrzilă cu psihologul criminalist Tudorel Butoi, despre modul în care a fost gestionată pandemia la nivel național și global. Consiliul a constatat că, la difuzarea emisiunii, radiodifuzorul nu a ținut cont de respectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
- somație publică postului Antena 3, deoarece în cadrul emisiunii informative „Știri”, de la ora 14:00, din data de 18.03.2022, știrea cu titlurile „Cele mai noi sisteme de securitate folosesc tehnologie de ultimă oră”, „Interfoane inteligente şi buton de panică din aplicaţia de pe telefon” a fost difuzată fără respectarea dispozițiilor art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 conform cărora : „(1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii : a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise” ;
- somație publică postului Kapital TV pentru încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Aducător de bucurie” din 19.03.2022, având ca titlu „De unde apare depresia ?”. În cadrul acestei ediții prezentatorul emisiunii a afirmat că, „în loc să luăm pastilele acelea, știți care te transformă în zombie, eu zic să încercăm să tratăm astfel de suferințe prin puterea credinței și prin a redescoperi forța pe care noi o avem și de care putem să ne folosim și care este regăsită în suflet” (...).

De asemenea, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Direcția Control ca urmare a sesizărilor primite pentru emisiuni difuzate de posturile din teritoriu și a decis să sancționeze cu somație publică postul TELE 3 din Târgu Jiu (S.C. TELE 3 MEDIA S.R.L.) pentru încălcarea dispozițiilor art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în emisiunea „A patra putere”, ediția din 04.07.2022, ora 19.00.

În aceeași ședință, CNA a aprobat solicitările Societății Române de Televiziune privind acordarea licențelor audiovizuale pentru difuzarea prin satelit și în sistem digital terestru a serviciului de programe TVR CULTURAL, precum și solicitarea societății CLEVER BUSINESS TRANSILVANIA SRL (Cluj-Napoca) de acordare a licenței audiovizuale pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe PRIMA TV/PRIMA TV HD din București.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.