Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.09.2022
29.09.2022
Sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei – Prima Sport 1
- somații publice - Antena 1, Metropola TV, Romania TV
Întrunit în ședința publică din data de 29.09.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Prima Sport 1 pentru afirmaÈ›ii ale moderatorului Radu Banciu despre violenÈ›a în cuplu, expuse în cadrul emisiunii „Fotbal All Inclusive”, ediÈ›ia din 01.09.2022 (exemple : „Știu È™i eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99% asta își doreau, să le mai È™i plesneÈ™ti din când în când. Da ? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viaÈ›a reală. O spun aÈ™a, în cuplu, în intimitate. Dar în viaÈ›a reală, nu se duce niciuna la televizor să spună : Dom’le, eu de abia aÈ™tept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat. Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta își doresc în realitate. O relaÈ›ie de tipul ăsta”). Membrii Consiliului au constatat încălcarea dispoziÈ›iilor art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaÅ£ii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naÅ£ionalitate, cetăţenie, credinÅ£e religioase, orientare sexuală, nivel de educaÅ£ie, categorie socială, afecÅ£iuni medicale sau caracteristici fizice” ;
- somaÈ›ie publică postului Metropola TV, deoarece în cadrul emisiunii „Ne(-)am trezit” din 12.09.2022, moderatoarea Oana Lovin a lansat acuzaÈ›ii la adresa primarului general NicuÈ™or Dan, fără a È›ine cont de dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (2) din Codul audiovizualului (exemplu : „Concluzia mea era domnul ăsta NicuÈ™or are un interes cu acel imobil sau cu acel teren ; acolo dumnealui are ceva interese ori reprezintă interesele altcuiva”) ;
- somaÈ›ie publică postului România TV pentru ediÈ›iile din 10 È™i 11.09.2022 ale emisiunii „România Te Vede”, difuzate cu încălcarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului (printre titlurile afiÈ™ate pe ecran : „Jandarmii toarnă tot în faÈ›a procurorilor militari” ; „Clotilda, prinsă de procurorii militari !” „Cum s-a coordonat hoÈ›ia cu sacii de vot”).
De asemenea, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de DirecÈ›ia Monitorizare, ca urmare a unei sesizări primite la CNA, pentru modul în care a fost reflectat, în cadrul emisiunilor de È™tiri, tragicul accident care a avut loc în data de 16.06.2022 pe È™oseaua Pipera-Tunari, în care o tânără motociclistă È™i-a pierdut viaÈ›a. Au fost monitorizate emisiuni de È™tiri din data de 17.06.2022 transmise de 5 posturi de televiziune (Antena 1, Kanal D, Prima TV, Pro TV, TVR 1). Constatând încălcarea prevederilor art. 75^1 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Radiodifuzorii se vor asigura ca în relatările despre accidente să nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu excepÅ£ia situaÅ£iei în care există acordul acestora sau al familiei sau când prevalează un interes public justificat”, CNA a decis sancÈ›ionarea cu somaÈ›ie publică a postului Antena 1. Consiliul a avut în vedere emisiunea „Observator”, ediÈ›ia de la ora 06.00, în cadrul căreia a fost difuzată È™tirea cu titlul „Tânără moartă, după ce a căzut de pe motocicletă”.
Totodată, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare privind videoclipurile pieselor „Puta Ama”, interpretată de Bia Khalifa È™i „Indian”, interpretată de AlbertNbn, identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube, membrii Consiliului au decis să transmită notificări atât către Google Ireland Limited, care are în portofoliu YouTube, cât È™i Autorității de Reglemenare a Audiovizualului din Irlanda - Broadcasting Authority of Ireland – BAI.
ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a analizat rapoartele întocmite de DirecÈ›ia Control È™i a decis să sancÈ›ioneze cu somaÈ›ie publică postul InformaÈ›ia TV din Satu Mare pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, la difuzarea emisiunii „Agenda publică” din data de 17.08.2022.
Biroul Informare și Relații Publice
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul deserviciimedia audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii deservicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificatăşiprezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.