Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 18.10.2022

18.10.2022


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 18.10.2022, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei pentru edițiile din 18, 19 și 28 iulie 2022 ale emisiunii „Culisele statului paralel”, în cadrul cărora nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”].

De asemenea, Consiliul a decis să aplice postului Realitatea Plus o amendă de 5.000 de lei pentru ediția din 24.08.2022 a emisiunii „Culisele statului paralel”, la difuzarea căreia au fost încălcate dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului, conform cărora „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”.

În aceeași sedință, Consiliul a aprobat solicitarea de acordare de licență audiovizuală a societății PERLA CLUSTER SRL pentru difuzarea prin rețele de comunicații electronice a serviciului de programe ATOMIC ACADEMY din București.

Biroul Informare și Relații Publice