Comunicat de presă - 25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor
25.11.2022
Ref. 25 noiembrie - Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor
Ziua de 25 noiembrie, stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor, este marcată în întreaga lume prin acțiuni complexe de condamnare a oricărei forme de violență îndreptate asupra femeilor.
În calitatea sa de garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Național al Audiovizualului se alătură campaniei naționale susținute de Guvernul României prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, CNA acordându-i o atenție deosebită, lupta împotriva violenței asupra femeilor fiind una din temele de interes major din spațiul audiovizual.
În acest context, Consiliul reamintește radiodifuzorilor că în programele audiovizuale în cadrul cărora este abordată tema violenței asupra femeilor este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice", potrivit art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Cap III^5 - Protecția victimelor violenței domestice.
În cursul anului 2022, CNA a atenționat radiodifuzorii în privința necesității afișării pe ecran a numărului Telverde, prin transmiterea unor scrisori atât posturilor de televiziune, cât și utilizatorilor care încarcă conținut, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare referitoare la producții audiovizuale difuzate de posturi centrale de televiziune. În aceste situații, membrii Consiliului au ținut cont de faptul că personajele din aceste producții sunt caracterizate prin modul în care vorbesc și acționează. Însă, având în vedere imaginea femeii și stereotipurile de gen din societatea tradițională, Consiliul a atras atenția că, și în cazul unor producții în care personajele feminine sunt victime, trebuie afișat pe ecran „Telverde destinat victimelor violenţei domestice" .
În acest an, în cadrul ședințelor publice, Consiliul Național al Audiovizualului a discutat de mai multe ori cu reprezentanții radiodifuzorilor despre modul în care este prezentată femeia în spațiul audiovizual ca victimă a violenței domestice, iar în cazul în care a constatat derapaje de la prevederile legislației, a decis aplicarea unor sancțiuni.
Printre sancțiunile decise de CNA este o amendă de 10.000 de lei aplicată în ședința publică din 29.09.2022 unui radiodifuzor pentru încălcarea dispozițiilor art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”. Moderatorul unei emisiuni sportive a făcut o serie de afirmații despre violența în cuplu, respectiv „Știu și eu, toate femeile pe care le-am cunoscut, mă rog 99% asta își doreau, să le mai și plesnești din când în când. Da ? Să se vadă că există o autoritate. Dar ele nu spun asta niciodată în viața reală. O spun așa, în cuplu, în intimitate. Dar în viața reală, nu se duce niciuna la televizor să spună : Dom’le, eu de abia aștept să vină bărbatul acasă să îmi dea două-trei dosuri de palmă, de să mă lase lată. Sau să îmi dea în fiecare seară numai la ficat. Nu, nu spun asta, dar într-adevăr sunt atât de proaste, cele mai multe dintre ele, încât asta își doresc în realitate. O relație de tipul ăsta”.
O somație publică a fost aplicată de CNA unui post de radio în ședința din 22 iunie, pentru că, în cadrul unei emisiuni a fost prezentat cazul unei ascultătoare, care fusese lovită de viitorul soț și dorea să afle de la psihoterapeutul invitat în emisiune dacă ar putea ajunge, ulterior, o victimă a violenței domestice. Răspunsul specialistului a fost : „(...) Nu da cu picioru’ unei relații de nu știu câți ani, dar oricum o relație suficient de puternică să ducă la o căsătorie. Doar pentru că a făcut un gest necugetat. Vorbește cu el, este foarte important să înțelegi ce-a simțit, ce-a determinat gestul respectiv, ce a declanșat în el furia aceea (...)”. Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 42^2 și ale art. 42^3 din Legea audiovizualului nr. 504/2002. La finalul dezbaterilor, CNA a decis de asemenea să transmită această speță către Colegiul Psihologilor din România.
Totodată, șapte somații publice au fost aplicate de Consiliul în ședința din 27.10.2022 unor posturi centrale de televiziune pentru modul în care a fost reflectat, în data de 30.08.2022, cazul femeii agresate de Fane Văncică. Radiodifuzorii nu au ținut cont de dispozițiile art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002.
Tema violenței asupra femeii în cadrul programelor audiovizuale este prioritară în activitatea Consiliului, de aceea CNA își propune o acțiune pro activă în acest sens, de conștientizare la nivel national în parteneriat cu radiodifuzorii.
Biroul Informare și Relații Publice