Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.01.2023

10.01.2023


envoyer l'article par mail title=

Decizii de intrare în legalitate : Hof.Imun – Hofigal, Prostagood, FluEnd Extreme, Neurovert Forte, Salviasept Kids.

Întrunit în ședința publică din data de 10.01.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate în privința unor spoturi publicitare la suplimente alimentare, care au fost difuzate fără a se respecta prevederile art. 120 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi”]. Spoturile publicitare la care facem referire sunt aferente campaniilor de promovare pentru următoarele produse :
- Hof.Imun, Hofigal (monitorizare radio în perioada 13 – 15.10.2022) ;
- Prostagood (spot TV, perioada de monitorizare a fost cuprinsă între 17 – 23.10.2022) ;
- FluEnd Extreme (spot TV, monitorizare : 24 – 30.10.2022) ;
- Neurovert Forte (spot TV, monitorizare 31.10 – 06.11.2022).

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spotul TV aferent campaniei de promovare pentru produsul Salviasept Kids, difuzat cu încălcarea prevederilor art. 29 alin. (2) lit. b) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 [„Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să nu provoace nicio daună morală, fizică sau mentală minorilor şi, în special : (...) b) să nu încurajeze în mod direct minorii să îşi convingă părinţii sau pe alte persoane să cumpere bunurile ori serviciile care fac obiectul publicităţii”]. Perioada de monitorizare a fost cuprinsă între 24 – 30.10.2022.

În aceeași ședință, în urma analizării solicitărilor de eliberare a deciziilor de autorizare, Consiliul a decis să aplice o somație publică societății Standard QM S.R.L (Sighet FM din Sighetu Marmației) pentru încălcarea prevederilor art. 21 alin. (7) din Decizia CNA nr. 277/2013 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori, conform cărora „În cazul serviciilor de programe difuzate pe cale radioelectrică terestră, CNA va efectua modificările impuse în licenţa audiovizuală în maximum 30 de zile de la data înregistrării contractului de cesiune. Decizia de autorizare modificată va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentului de autorizare modificat corespunzător de către ANCOM, cesionarul având obligaţia de a-l depune la CNA în maximum 4 luni de la data eliberării licenţei audiovizuale modificate”.

Biroul Informare și Relații Publice