Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 07.02.2023

07.02.2023


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni :
• amendă de 5.000 de lei – Antena Stars
• somații publice - Digi 24, DigiSport 1, Prima TV
• decizie de intrare în legalitate - Regecor, Artosecor, KETO-TEST

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 07.02.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate, ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis aplicarea următoarelor sancÈ›iuni :
- amendă de 5.000 de lei postului Antena Stars pentru emisiunea „Acces Direct”, ediÈ›ia din 11.01.2023, în cadrul căreia a fost dezbătut cazul unei mame căreia i-ar fi dispărut fetele gemene la scurt timp după naÈ™tere. ÃŽn relatarea acestui subiect, radiodifuzorul nu a È›inut cont de prevederile art. 40 alin. (1) È™i (4) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual ;
- câte o somaÈ›ie publică posturilorDigi 24, DigiSport 1 È™i Prima TV deoarece, la difuzarea spotului publicitar aferent campaniei de promovare a produsului „Divin Bardar”, radiodifuzorii nu au respectat dispoziÈ›iile art. 116 din Codul audiovizualului, conform cărora „Calupurile publicitare în care se promovează băuturi spirtoase se vor încheia cu avertismentul sonor ÅŸi vizual : Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii". Perioada de monitorizare a fost cuprinsă între 12-18.12.2022.

În aceeași ședință, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spoturile de teleshopping aferente campaniilor de promovare a produselor Regecor, Artosecor și KETO-TEST, difuzate de postul Inedit TV în data de 08.11.2022, fără a se respecta dispozițiile art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 (1) - ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt ; (4) Moderatorii programelor au obligaÅ£ia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaÅ£iile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 93 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.