Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.02.2023

23.02.2023


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni :
• amenzi de 10.000 de lei și somații publice – România TV

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 23.02.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să aplice postului România TV următoarele sancÈ›iuni :
- amendă de 10.000 de lei pentru ediÈ›ia din 25.12.2022 a emisiunii „Special”, precum È™i pentru cea din 26.12.2022 a emisiunii „RO la raport”, în cadrul cărora radiodifuzorul a încălcat dispoziÈ›iile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum È™i pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. Printre titlurile afiÈ™ate pe ecran s-au regăsit : „Becali se dezlănÈ›uie la adresa politicienilor” ; „Ce a modificat vaccinul COVID în corpul omului” ; respectiv „Dan Puric demască oculta care a pus mâna pe România” ; „Dan Puric vorbeÈ™te despre resetarea impusă în România” ; „Dan Puric : România a devenit laborator vaccinal”, „Bordelizarea Europei, pe cine acuză Dan Puric” ;
- amendă de 10.000 de lei pentru emisiunea „România 60 Minute” din data de 23.12.2022, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) È™i ale art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului. Titluri afiÈ™ate : „Resetarea sexuală în plină desfășurare” ; Ce vor să facă neomarxiÈ™tii copiilor de 16 ani ” ;
- somaÈ›ie publică pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit. b) în emisiunea „Punctul Culminant” din data de 14.12.2022 („Uterul artificial, ce se pregăteÈ™te în aceste zile”) ;
- somaÈ›ie publică pentru emisiunea „Special”, ediÈ›ia din 16.12.2022, în care nu s-au respectat prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului la relatarea subiectului despre accidentul rutier în care a fost implicată Monica Macovei („Monica Macovei în stare avansată de ebrietate” ; „În ce hal a fost scoasă din restaurant Monica Macovei”).

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 40 (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.
Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.