Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 24.05.2023

24.05.2023


envoyer l'article par mail title=

Sancțiune - somație publică – Prima TV
Decizie de intrare în legalitate – spot TV eMag

Întrunit în ședința publică din data de 24.05.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să sancționeze postul Prima TV cu somație publică pentru edițiile din 04, 10 și 11.05.2023 ale emisiunii „Primii câștigă”, la difuzarea cărora nu au fost respectate dispozițiile art. 91 alin. (1) lit. e) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, conform cărora „Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii : (...) e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.”

De asemenea, membrii Consiliului au hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru cele trei variante ale spotului publicitar TV aferent campaniei de promovare „eMAG, Super Preț”, la difuzarea cărora au fost încălcate dispozițiile art. 93 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual („Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare”). Perioada monitorizată a fost cuprinsă între 20-26.03.2023.

În aceeași ședință, ca urmare a analizării raportului de monitorizare întocmit pentru emisiunea „Actualitatea Românească”, publicată pe 25.04.2023, având titlul „Începe marele circ :)” și identificată pe platformele de partajare a materialelor video Facebook (pagina „Meritocratia Romania”) și YouTube (contul utilizatorului Laurențiu Primo – Neoficial), Consiliul a hotărât să sesizeze Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și să transmită notificări către compania Meta Platforms Ireland (Meta-Facebook) și către Google Ireland Limited (care are în portofoliu YouTube).

Totodată, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare pentru mai multe melodii care aparțin genului musical trap (Albert Nbn și Nane – Zoro ; Albert Nbn – Beto ; Nane feat. Amuly, Credit și Solomon – Rotație ; Killa Fonic feat. Azteca și Nane - Kpcoca ; Amuly – Constant), identificate pe platforma de partajare a materialelor video YouTube, membrii Consiliului au decis să transmită o notificare către Google Ireland Limited, deoarece au constatat că accesul la videoclipurile monitorizate nu este restricționat, nefiind utilizat niciun instrument de verificare a vârstei utilizatorului.

Biroul Informare și Relații Publice