Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 04.10.2023

04.10.2023


envoyer l'article par mail title=

Somații publice – Realitatea Plus, Pro TV

Întrunit în ședința publică din data de 04.10.2023, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice câte o somație publică posturilor :
- Realitatea Plus pentru ediția din 06.07.2023 a emisiunii „România Suverană”, difuzată fără a se respecta dispozițiile art. 40 alin. (1) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”]. Printre afirmațiile unuia dintre invitați : „Chipurile sunt umani, banii care vin de afară, pentru că mare parte din USR, din ceea ce vorbește lumea, sunt finanțați foarte serios din fonduri, din afara României. Asta și dorește această organizație, acest partid împotriva României, care … spune “Uniunea Salvați România”, dar este „Uniunea de a nenoroci România (...) Primar va fi în continuare Nicușor Dan, pentru faptul că în spatele lui se investesc foarte mulți bani, iar Nicușor Dan și-a făcut datoria, a reușit să blocheze Bucureștiul și multe miliarde de euro au plecat din București. O parte dintre ei s-au dus în Varșovia. Ceea ce vă spun acum, sunt studii făcute de specialiști. Se dorește, într-adevăr, ca Bucureștiul să fie o pată neagră pe harta Europei” ;
- Pro TV pentru încălcarea prevederilor art. 89 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual în emisiunea „Vocea României” din data de 09.09.2023 [„Cu excepţia spoturilor publicitare referitoare la pariuri care pot fi difuzate şi în timpul transmisiunilor sportive în direct, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri se supun condiţiilor de protecţie a minorilor prevăzute în cap. II « Clasificarea programelor în vederea protecţiei minorilor » din titlul II « Protecţia minorilor »”].

Biroul Informare și Relații Publice