Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 09.11.2023

09.11.2023


envoyer l'article par mail title=

Amendă 5.000 de lei – România TV

ÃŽntrunit în È™edinÈ›a publică din data de 09.11.2023, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a reclamaÈ›iilor primite È™i a decis să aplice postului România TV o amendă de 5.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, potrivit cărora „În cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt”. Rapoartele analizate au cuprins emisiuni de dezbatere din perioada 20.09 – 26.09.2023, „România la raport”, „Punctul culminant” din 20.09.2023 ; „România Te Vede” din 23.09.2023 ; „Punctul culminant” din 26.09.2023. Printre titlurile afiÈ™ate : „Ce toarnă mafiotul Plută în cătuÈ™e despre Gabriela Firea” ; „Imediat : frăția Gabriela Firea-USR : dezvăluiri uluitoare” ; „În public Firea È™i USR se atacă, în culise se cară banii” ; „Urmează exclusiv : Gabriela Firea tremură iar” ; „Cum au preluat reziÈ™tii pluta È™păgară a Gabrielei Firea” ; „Luxul È™i opulenÈ›a din È™ifonierul Gabrielei Firea” ; „Ultima oră : clanul Firea - Pandele primeÈ™te o nouă lovitură, procurorii au prins-o !” ; „Cum îi presa pe martorii din dosar” ; „La TV È™i pe Facebook vă povesteau, în culise furau cu punga”.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, în urma analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control, Consiliul a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- somaÈ›ie publică postului Hunedoara 1 (Deva/Hunedoara) pentru că, la difuzarea È™tirii cu titlurile „AdministraÈ›ie haotică la Primăria Simeria” ; „Primarul oraÈ™ului ori nu cunoaÈ™te, ori nu vrea să respecte legea”, difuzată în buletinul informativ „Știrile Hunedoara 1” din data de 20 septembrie 2023, radiodifuzorul nu a È›inut cont de prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului ;
- somaÈ›ie publică postului Radio Campus (Slobozia/IalomiÈ›a) pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit. b) la difuzarea emisiunii „Revista vorbei” din data de 19.09.2023 ;
- somație publică societății NETFIL SRL / NETFIL CATV / FILIAȘI / DOLJ pentru nerespectarea dispozițiilor art. 74 alin. (3) și 82 alin. (1) și (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate pentru spoturi publicitare aferente campaniei de promovare a unor servicii oferite de Clinica Dr. Diaconu È™i difuzate de Radio Zu din PiteÈ™ti cu încălcarea prevederilor art. 93 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă ÅŸi de durată, principiile de protecÅ£ie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenÅ£e loiale ÅŸi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înÅŸelătoare sau agresive, aÅŸa cum ele sunt definite de Legea nr.363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianÅ£ilor în relaÅ£ia cu consumatorii ÅŸi armonizarea reglementărilor cu legislaÅ£ia europeană privind protecÅ£ia consumatorilor, cu modificările ÅŸi completările ulterioare”.

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederi ale legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002

Art. 74 - (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.
Art. 82 - (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaÅ£ia, la nivel regional ÅŸi local, să includă în oferta lor cel puÅ£in două programe regionale ÅŸi două programe locale, acolo unde acestea există ; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienÅ£ei.

Decizia Nr. 220*) din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 64 (1) (...) lit. b) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (...) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.