Comunicat de presă. Ședința din data de 03.11.2015

03.11.2015


envoyer l'article par mail title=

Amendă 15.000 de lei Kanal D
Somaţie publică Radio Zu

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis aplicarea următoarelor sancţiuni :

- amendă în cuantum de 15.000 de lei postului de televiziune Kanal D. Radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile privind regimul difuzării publicităţii, respectiv art. 35 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002. Raportul de monitorizare privind duratele inserţiilor de publicitate în intervalul orar 18:00 – 23:00 a fost întocmit în perioada 01 – 30.09.2015 pentru 10 posturi de televiziune ;

- somaţie publică postului Radio Zu pentru că nu a ţinut cont de prevederile legislaţiei audiovizualului privind protecţia minorilor în cadrul unor ediţii ale emisiunii matinale „Morning Zu”, respectiv art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului. Raportul a cuprins ediţii transmise în perioadele 01 – 04.09.2015 şi 08 – 27.09.2015.

În aceeaşi şedinţă, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de Serviciul Inspecție ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice o somaţie publică postului Tele 3 din Târgu Jiu pentru emisiunea „Dilemele zilei”, ediţia din 02.09.2015, care a fost transmisă fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

De asemenea, constatând abateri de la prevederile legale, membrii Consiliului au decis să aplice următoarele sancţiuni :

- amendă în cuantum de 50.000 de lei societăţii Alba Television SRL Sântimbru pentru că nu a respectat prevederile art. 50 alin. (1) şi 58 alin. (1) din Legea audiovizualului ;
- somație publică societăţii Realitatea Media SA pentru postul Realitatea FM Cluj Napoca deoarece nu a ţinut seama de prevederile art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Membrii Consiliului au aprobat solicitarea de acordare de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societăţii SUD VEST MEDIA SRL Bucureşti pentru postul Sud Vest TV din Baia de Aramă, jud.Mehedinţi.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 35 (1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date.

Art. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Art. 50 alin. (1) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie.

Art. 58 (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 40 (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.