Comunicat de presă. Ședința din data de 14.01.2016

14.01.2016


envoyer l'article par mail title=

Amenzi : 150.000 lei - Kanal D, 50.000 lei – Pro TV. 10.000 de lei – România TV

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÅ£ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite ÅŸi a decis să aplice următoarele sancÅ£iuni :

- amendă în cuantum de 150.000 de lei postului de televiziune Kanal D pentru trei ediÅ£ii ale emisiunii „WOWBiz” transmise în zilele de 06, 09 ÅŸi 10.11.2015 în care au fost abordate subiecte referitoare la tragedia ce a avut loc la Clubul Corectiv cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările ÅŸi completările ulterioare, ÅŸi ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conÅ£inutului audiovizualului ;

- amendă în cuantum de 50.000 de lei postului Pro TV, pentru emisiunea „VorbeÅŸte lumea”, ediÅ£ia din 04.11.2015, în care a fost prezent ca invitat ÅŸi jurnalistul George Roncea. La difuzarea acestei emisiuni, radiodifuzorul nu a Å£inut cont de dispoziÅ£iile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului ÅŸi nici de prevederile art. 18 lit. a), art. 40 alin. (3) ÅŸi art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului ;

- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune România TV pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (2), art. 40 alin. (1) ÅŸi art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „România la raport”, ediÅ£ia din 03.08.2015, precum ÅŸi a dispoziÅ£iilor art. 45 alin. (1), art. 32 alin. (2) ÅŸi 41 lit. b) la difuzarea emisiunilor „Breaking News”, ediÅ£ia din 03.11.2015, ÅŸi „Ştirile România TV” din 09. ÅŸi 10.11.2015 în care au fost transmise materiale referitoare la funeraliile unor victime decedate în urma incendiului din Clubul Colectiv.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă : a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat.

Art. 32 (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată.

Art. 40 (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 41 (1) Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza : (…) b) imagini ale persoanei fără discernământ sau decedate, fără acordul familiei ;

Art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire.

Art. 47 (2) Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.

Art. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…)
b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

Art. 66 (1) ÃŽn programele de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii :
a) asigurarea imparÅ£ialităţii, echilibrului ÅŸi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziÅ£ie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică ;