Comunicat de presă. Ședința din data de 09.02.2016

09.02.2016


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
B1 TV – amendă 10.000 lei
Antena 3 - somație publică

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamațiilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului B1 TV pentru emisiunile “Lumea lui Banciu” (edițiile din 14.10.2015, 09.12.2015) și “Dosar de politician” (ediția din 08.12.2015). La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, respectiv prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 ;
- somație publică postului de televiziune Antena 3 pentru modul în care a fost preluată, în ediția din data de 22.11.2015 a emisiunii “Sinteza zilei”, o parte din interviul acordat de premierul Dacian Cioloș realizatorului Luca Niculescu la postul Digi 24 (au fost încălcate prevederile art. 65 lit. e) din Codul audiovizualului).

În aceeași ședință, CNA a analizat un amplu raport de monitorizare care a cuprins 131 de spoturi publicitare aferente campaniilor comerciale derulate la posturile de televiziune în perioada 1 – 14.12.2015 în special pentru diferite medicamente și tratamente medicale, dispozitive medicale, suplimente alimentare și produse homeopate. Constatând încălcări ale legislației audiovizualului, Consiliul a decis să emită decizii privind intrarea în legalitate în privința spoturilor aferente campaniilor de promovare a produselor : Detrical, Doppel Herz Omega-3, Proenzi Artrostop Rapid pentru nerespectarea dispozițiilor art. 131 alin. (2) din Codul audiovizualului și Prospan pentru încălcarea prevederilor art. 124 alin. (4) din același Cod.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

40 (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Art. 65 În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru.
Art. 124 (4) Avertizările menţionate la alin. (1) lit. e) şi la alin. (2) se vor difuza în condiţiile prevăzute la art. 94.
Art. 94 În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri : a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext ; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie ; b) să fie redată la viteză normală de citire.
Art. 131 (2) Durata avertizării menţionate la alin. (1) va fi de minimum 3 secunde şi aceasta va fi difuzată la sfârşitul spotului publicitar ; pe posturile de televiziune avertizarea va fi prezentată atât sonor, cât şi vizual.