Comunicat de presă. Ședința din data de 22.03.2016

22.03.2016


envoyer l'article par mail title=

Antena 3 - amendă 30.000 de lei
Realitatea TV – somație publică

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare, întocmite de direcția de specialitate ca urmare a autosesizării Consiliului și a reclamațiilor primite, și a decis să aplice următoarele sancțiuni :

- amendă în cuantum de 30.000 de lei postului de televiziune Antena 3 pentru emisiunea „Sinteza zilei”, ediția din 18.02.2016, și pentru diferite ediții ale emisiunilor de știri difuzate a doua zi, emisiuni în care subiectele abordate au fost legate de situația punerii în executare de către organele fiscale a unei hotărâri judecătorești ce viza postul de televiziune. În sprijinul afirmațiilor făcute de moderator, în emisiunea „Sinteza zilei” au fost difuzate fragmente dintr-un interviu acordat la „Adevărul live” de către doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef DNA (pe ecran a fost afișată sursa Adevarul live, fără a fi însă precizată data la care a fost făcut interviul). Titlurile afișate pe ecran au fost : Kovesi dă dreptate Antena 3, Kovesi : Antena 3 are dreptul la contract de închiriere, Șefa DNA recunoaște că Antena 3 nu trebuie evacuată. La difuzarea acestor emisiuni, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, precum și pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

La stabilirea cuantumului sancțiunii s-a ținut cont și de nerespectarea de către Antena 3 a dispozițiilor art. 3 alin. (1) din Codul audiovizualului („Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale”) la difuzarea în data de 23.02.2016 a unor materiale audiovizuale ce făceau trimitere la un articol scris de jurnalista Oana Stancu Zamfir și publicat de Jurnalul Național sub forma unei scrisori deschise adresate fiicei minore a unui cunoscut jurnalist (Emisiuni de știri și „Sinteza zilei”).

- somație publică postului de televiziune Realitatea Tv pentru nerespectarea prevederilor art. 46 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Casa Poporului”, ediția din 15.01.2016 în care s-a discutat despre situația privind concediile medicale a trei angajați de la Compania Apele Române și sumele decontate de CNAS pentru aceștia.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 46 (1) Difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate este permisă numai cu acordul persoanei sau, în cazul în care persoana este fără discernământ ori decedată, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

Art. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : (…) b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.