Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 05.04.2016

05.04.2016


envoyer l'article par mail title=

Sancțiuni :
Amendă 20.000 lei – Pro TV
Somație publică - Radio România

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancționat cu somație publică Societatea Română de Radiodifuziune pentru că la difuzarea unor programe audiovizuale având ca temă proiectul de modificare a Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 66 alin. (1) lit. a) și ale art. 67 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora : „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”, respectiv, „În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii” (Raportul de monitorizare întocmit de direcția de specialitate a cuprins perioada 23.02-16.03.2016).

Menționăm că, în legătură cu acest subiect, în ședința publică a avut loc și o întâlnire a membrilor CNA cu reprezentanți ai SRR și ai jurnalistilor, tema principală abordată fiind derularea campaniei cu mesajul „Nu distrugeți Radioul public !”. În cadrul acestei întâlniri, fiecare parte implicată și-a expus punctul de vedere.

De asemenea, postul Pro TV a fost sancționat cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, deoarece la difuzarea emisiunii „La Măruță”, ediția din 17.03.2016, au fost încălcate prevederile art. 34 alin (1) și art. 40 alin. (3) din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului.

În urma analizei situației privind încălcarea termenelor prevăzute de art. 20 alin. (5) din Decizia CNA nr. 277/2013, cu modificările şi completările ulterioare, cu privire la depunerea solicitărilor de modificare a deciziilor de autorizare audiovizuală, Consiliul a decis să aplice câte o somație publică societăților : SC Canet Radio SRL București pentru postul Rock FM din Bistrița și SC Semnal Media SRL Alexandria pentru postul Radio Semnal din Alexandria.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 34 (1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
Art. 40 (3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Decizia CNA nr. 277 / 2011 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 20 (5) În cazul serviciilor de programe cu difuzare terestră, decizia de autorizare audiovizuală va fi eliberată în termen de 30 de zile de la data depunerii la CNA a documentelor de autorizare modificate corespunzător de către ANCOM. Radiodifuzorul are obligaţia de a depune la CNA documentele modificate de ANCOM, în maximum 30 de zile de la data eliberării acestora.