Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 07.04.2016

07.04.2016


envoyer l'article par mail title=

SancÈ›iuni :
Amendă 20.000 lei – Antena 3
Amendă 5.000 lei – România TV
Somație publică - Radio România, Kanal D

ÃŽntrunit în ÅŸedinţă publică, după rediscutarea încadrării juridice a somaÈ›iei publice aplicată de CNA în È™edinÈ›a publică anterioară Societății Române de Radiodifuziune pentru programele audiovizuale ce au avut ca temă proiectul de modificare a Legii nr. 41/1994 privind organizarea ÅŸi funcÅ£ionarea Societăţii Române de Radiodifuziune ÅŸi Societăţii Române de Televiziune, Consiliul NaÅ£ional al Audiovizualului a decis ca somaÈ›ia publică să fie aplicată pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 È™i a dispoziÈ›iilor art. 64 alin. (1) lit a) din Codul audiovizualului. La stabilirea acestei sancÈ›iunii s-au avut în vedere atât emisiunile de È™tiri È™i dezbateri difuzate în perioada 23 – 28.02.2016 de posturile Radio România Actualități È™i Radio România Cultural, în care s-au abordat subiecte legate de tema mai sus-menÈ›ionată, cât È™i spoturile aferente campaniei SRR derulate cu mesajul „Nu distrugeÈ›i Radioul public !” (SomaÈ›ia anterioară aplicată pentru nerespectarea art. 66 alin. (1) lit. a) È™i ale art. 67 din Codul audiovizualului a fost revocată.)

Ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate, Consiliul a decis aplicarea următoarelor sancÈ›iuni :

- amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Antena 3, deoarece au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 40 alin. (1) È™i (3) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual la difuzarea ediÈ›iei din 21.02.2016 a emisiunii „Punctul de întâlnire”, în care s-a discutat pe marginea unor articole ale jurnaliÈ™tilor Mălin Bot È™i Dan Tăpălagă referitoare la întâlnirea din PiaÈ›a ConstituÈ›iei a reprezentanÈ›ilor trustului Antena Group cu telespectatorii. SancÈ›iunea a cuprins È™i diferite ediÈ›ii ale unor emisiuni informative din data de 22.02.2016, în care subiectul a fost reluat ;

- amendă în cuantum de 5.000 de lei postului de televiziune România TV, pentru emisiunea „EdiÈ›ia de seară” din data de 10.02.2016, în care i s-au adus acuzaÈ›ii domnului Lucian Isar, fost ministru, fără a se È›ine cont de prevederile art. 40 alin. (1) È™i ale art. 67 din Codul audiovizualului ;

- somaÈ›ie publică postului de televiziune Kanal D, pentru că la difuzarea emisiunilor „Ochii din umbră” (ediÈ›ia din 18.10.2015) È™i „Pe banii părinÈ›ilor” (ediÈ›ia din 16.10.2015) au fost încălcate dispoziÈ›iile art. 18 lit. a) È™i b) din Codul audiovizualului.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, în urma analizării solicitărilor privind unele modificări ale licenÈ›elor audiovizuale, constatând încălcări ale legislaÈ›iei audiovizualului, Consiliul a decis să aplice câte o somaÈ›ie publică societăților : COMIND GORJ SRL pentru postul Radio Târgu Jiu [art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului], NEWS MEDIA SRL pentru postul Ardeleanul FM din Alba Iulia È™i ÅžTIREA SRL pentru postul Radio Partium din Oradea [art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului È™i art. 12 alin. (2) lit. a) din Decizia CNA nr. 277/2011].

Totodată, CNA a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății ZONA PROMEDIA SRL Sângeorgiu de Pădure, jud. Mureş pentru postul Zona TV din Sângeorgiu de Pădure. Menționăm că în ședința publică din data de 05.04.2016 Consiliul a aprobat solicitările de licențe audiovizuale prin rețele de comunicații electronice ale societății TELEKOM ROMÂNIA COMUNNICATIONS SA pentru posturile Dolce Sport 5 şi Dolce Sport 6.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 18 Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat ;
b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen.

Art. 40 (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaÅ£iile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; în situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt. (…)
(3) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii.

Decizia CNA nr. 277 / 2011 privind procedura de acordare, de modificare, de prelungire a valabilităţii şi de cedare a licenţei şi a deciziei de autorizare audiovizuală, cu excepţia celor pentru difuzare în sistem digital terestru, precum şi condiţiile privind difuzarea de programe locale, retransmiterea sau preluarea de programe ale altor radiodifuzori

Art. 12 (2) Titularul licenÅ£ei audiovizuale are obligaÅ£ia să solicite CNA eliberarea/modificarea deciziei de autorizare, conform formularului-tip prevăzut în anexa nr. 1, în următoarele condiÅ£ii : a) în termen de maximum 60 de zile de la obÅ£inerea autorizaÅ£iei tehnice de funcÅ£ionare acordate de ANCOM, în cazul difuzării pe cale radioelectrică terestră.