Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 29.09.2016

29.09.2016


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică, Consiliul Național al Audiovizualului a hotărât să aplice o amendă în cuantum de 20.000 de lei postului Radio Zu pentru ediția din data de 26.05.2016 a emisiunii „Morning Zu”, în care prezentatorii au făcut unele afirmații la adresa fotbaliștilor și a suporterilor echipei naționale a Republicii Democrate Congo, fără a respecta prevederile art. 47 alin. (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, potrivit cărora : „Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.”

De asemenea, membrii Consiliului au decis să emită o decizie privind intrarea în legalitate în privința spoturilor publicitare aferente campaniei de promovare a produsului „Artroflex Compus” (raportul a fost întocmit pentru luna martie 2016). S-a reținut încălcarea dispozițiilor art. 93, art. 94 lit. a și art. 120 alin. (1) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, Consiliul a aprobat solicitarea de licență audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății CITY NET SRL (Roman) pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe Topall TV din Roman.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual

Art. 93 Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.

Art. 94 În scopul unei informări corecte, orice informaţie sau avertizare conţinută într-o comunicare comercială audiovizuală se difuzează astfel încât aceasta să fie clar percepută de public, în special prin asigurarea următoarelor măsuri :
a) să fie prezentată static, lizibil şi pe o durată suficientă, în cazul informaţiei difuzate sub formă de videotext ; dimensiunea caracterelor trebuie să fie de minimum 17 puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 32 în format HD, înaltă definiţie ;

Art. 120 (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile apelor minerale naturale şi produselor alimentare destinate unei alimentaţii speciale, informaţiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să atribuie unui produs alimentar proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să evoce astfel de proprietăţi.