Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 30.01.2018

30.01.2018


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edință publică, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate pentru emisiuni de È™tiri È™i dezbateri difuzate de posturile de televiziune în perioada 10-12.11.2017, pentru modul în care au fost abordate subiecte legate de relaÈ›iile din interiorul Casei Regale È™i de starea de sănătate a Regelui Mihai. Constatând încălcarea legislaÈ›iei audiovizualului, CNA a decis să aplice următoarele sancÈ›iuni :
- România TV – amendă de 25.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului 504/2002 È™i ale art. 40 alin. (4) È™i art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual ;
- B1 TV – somație publică, deoarece radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul audiovizualului.

De asemenea, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare întocmite pentru emisiuni difuzate în perioada 14-16.12.2017, Consiliul a decis să sancÈ›ioneze postul Antena 1 cu amendă de 10.000 de lei, deoarece emisiunea „Aici eu sunt vedeta”, ediÈ›ia din 14.12.2017, a fost difuzată cu încălcarea dispoziÈ›iilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului.

În aceeași ședintă, societatea TV Sirius SRL Drobeta Turnu Severin a fost sancționată cu somație publică pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

În urma analizării rapoartelor întocmite de Serviciul Inspecție, membrii CNA au decis să aplice câte o somație publică societăților Digital Cable Systems, Digi SRL Ditrău, Len-Bett Lăzarea și Akta Telecom, pentru încălcarea dispozițiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului.

Societatea Dream Radio SRL (Dream FM Clasic Focșani) a fost sancționată cu somație publică, deoarece nu a respectat prevederile art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).
ART. 39 (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
ART. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare.
ART. 74 (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, text în vigoare începând cu data de 26.03.2017
ART. 40 (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
ART. 64 (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă