Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 12.03.2019

12.03.2019


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edinÈ›e publice în zilele de 5, 7 È™i 12 martie 2019, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat o serie de rapoarte de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite. Constatând încălcări ale prevederilor Codului de reglementare a conÈ›inutului audiovizual, CNA a decis în È™edinÈ›a din 12.03.2019 să aplice câte o somaÈ›ie publică următoarelor posturi :
- Antena 3 - pentru nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (3) È™i art. 33. alin. (3) la difuzarea emisiunilor „Sinteza Zilei”* (ediÈ›ia din 17.01.2019) È™i „Exces de Putere” (din 18.01 È™i 08.02.2019) ;
* la stabilirea sancțiunii s-a avut în vedere și ediția din 23.01.2019
- Pro TV - pentru încălcarea dispoziÈ›iilor art. 18 lit. b în cadrul emisiunii „Ferma” din data de 30.01.2019 ;
- Realitatea TV - pentru emisiuni de È™tiri È™i dezbateri difuzate în perioada 12 – 16.01.2019, în cadrul cărora nu s-a È›inut cont de prevederile art. 40 alin. (1) È™i (2), art. 64 alin. (1) lit. a) È™i b), art. 29 È™i art. 66 ;
- România TV - deoarece, la difuzarea emisiunii „Punctul culminant” (ediÈ›iile din 17 È™i 23.01.2019) nu au fost respectate prevederile art. 40 alin. (3) È™i art. 33 alin. (3) ;
- Radio Guerrilla - pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin (1) lit. b) în emisiunea „Guerrilla LogOut” din 29.01.2019.

ÃŽn aceeaÈ™i È™edință, Consiliul a decis să aplice o amendă de 20.000 de lei societății Lidas Prod SRL Zimnicea, pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Legea audiovizualului, conform cărora „retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu”.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă : (...) b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen ;
Art. 29 - (1) Programele de ÅŸtiri ÅŸi de actualităţi se supun cerinÅ£elor de protecÅ£ie a minorilor ÅŸi vizionării în familie. (2) ÃŽnainte de difuzarea unor imagini ÅŸocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoÅ£ional negativ care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceÅŸtia vor fi avertizaÅ£i verbal : « AtenÅ£ie ! Imagini care vă pot afecta emoÅ£ional. », menÅ£iune ce va fi ÅŸi afiÅŸată static ÅŸi lizibil ; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenţă în mod repetat în cadrul aceleiaÅŸi producÅ£ii audiovizuale. (3) Imaginile care prezintă execuÅ£ii, oameni uciÅŸi sau voluntari ai morÅ£ii, indiferent de motivaÅ£ia acestora, se difuzează numai în cazuri temeinic justificate.
Art. 33 – (…) (3) Este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia.
Art. 40 (1) ÃŽn virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susÅ£inute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate ÅŸi invitate să intervină pentru a-ÅŸi exprima punctul de vedere. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (3) Orice material înregistrat în care se aduc acuzaÅ£ii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale trebuie să conÅ£ină ÅŸi opinia acesteia. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.