Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 09.04.2019

09.04.2019


envoyer l'article par mail title=

ÃŽntrunit în È™edință publică, Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcÈ›ia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite È™i a decis să sancÈ›ioneze următoarele posturi :

• eStrada TV cu amendă de 40.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 73, art 120 alin (1) È™i 130 alin (1) din Codul de reglementare a conÈ›inutului audiovizual. Raportul a cuprins două ediÈ›ii ale emisiunii „Fabrica de sănătate” difuzate în data de 21.03.2019 ;

• Realitatea TV cu amendă de 10.000 lei pentru ediÈ›ia emisiunii „Jocuri de putere” din 12.03.2019, la difuzarea căreia radiodifuzorul nu a respectat dispoziÈ›iile art. 40 alin. (2) È™i (5), art. 64 alin. (1) lit. a È™i b È™i art. 65 lit. c din Codul audiovizualului ;

• Kanal D cu somaÈ›ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a din Codul audiovizualului în ediÈ›iile emisiunii „Puterea dragostei” din zilele de 28 È™i 30.03.2019, precum È™i pe cele ale art. 40 alin. (5) din Cod în ediÈ›ia aceleiaÈ™i emisiuni din data de 29.03.2019 ;

• Pro TV cu somaÈ›ie publică pentru încălcarea prevederilor art. 18 alin. (1) lit. a din Codul audiovizualului în ediÈ›iile emisiunii „Ferma” din zilele de 05, 07, 27 È™i 31.03.2019, precum È™i pe cele ale art. 18 alin. (1) lit. b din Cod în ediÈ›ia emisiunii „Românii au talent” din 22.03.2019,

• TVR 1 cu somaÈ›ie publică, deoarece la difuzarea emisiunii „#România 9” din data de 01.11.2018, postul nu a È›inut cont de dispoziÈ›iile art. 66 din Cod.

Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de DirecÈ›ia Control È™i Digitalizare pentru posturile din teritoriu, constatând încălcări ale dispoziÈ›iilor Legii audiovizualului nr. 504/2002, CNA a decis să aplice câte o somaÈ›ie publică următorilor radiodifuzori :

• Fresh FM TârgoviÈ™te È™i Wyl FM PloieÈ™ti pentru nerespectarea prevederilor art. 54 alin. (2) ;

• Olt TV Slatina, deoarece nu a respectat dispozițiile art. 35 alin. (1).

De asemenea, CNA a sancționat cu somație publică societatea Digital Cable Systems SA/ AKTA/Câmpulung/ Argeș pentru încălcarea dispoziţiilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislaÈ›iei audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare

ART. 35 (1) ProporÅ£ia de spoturi publicitare televizate ÅŸi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute ; în cazul televiziunii publice durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date.

Art. 54 (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e). ART. 74 (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producÅ£ii care prezintă : a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate ; b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen ;

Art. 40 - ((2) ÃŽn cazul în care acuzaÅ£iile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiÅ£ii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaÅŸi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaÅ£iile. ÃŽn situaÅ£ia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) ÃŽn virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincÅ£ii clare între fapte ÅŸi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată ÅŸi prezentată în mod imparÅ£ial ÅŸi cu bună-credinţă.

Art. 65 - ÃŽn emisiunile de ÅŸtiri ÅŸi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : c) titlul afiÅŸat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenÅ£a faptelor ÅŸi datelor prezentate în acel moment.

Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art. 73 - Este interzisă difuzarea de producţii audiovizuale în care sunt promovate cazuri de vindecare a unor boli grave cu ajutorul tratamentelor convenţionale sau neconvenţionale, dacă diagnosticul şi actele medicale care îl atestă nu au fost certificate de Colegiul Medicilor din România ori de instituţii similare din străinătate.

Art. 120 - (1) Sub rezerva derogărilor prevăzute de legislaţia comunitară şi naţională aplicabile produselor şi suplimentelor alimentare şi apelor minerale naturale, informaţiile prezentate nu trebuie să le atribuie proprietăţi de prevenire, de tratament şi de vindecare a unei boli umane şi nu trebuie să sugereze astfel de proprietăţi.

Art. 130 - (1) Este interzisă difuzarea de publicitate ÅŸi teleshopping la produse ÅŸi tratamente naturiste, care, după caz, nu sunt însoÅ£ite de avertizarea, sonoră ÅŸi scrisă : a) « Produs neatestat medical » ; b) « Metodă neatestată medical ».