Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 23.04.2019

23.04.2019


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședința publică din data de 23.04.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 15.000 de lei postului Realitatea TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. (3) alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 64 alin. (1) lit. a) și art. 40 alin. (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, în cadrul emisiunii „România 2019” edițiile din 07 și 08.03.2019, precum și pentru încălcarea prevederilor art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului, la difuzarea ediției din 9 martie a emisiunii anterior menționate ;
- amendă de 2.500 de lei postului Gold FM pentru încălcarea prevederilor art. 93^1 alin. (3) din Legea audiovizualului, conform cărora ”În cazul serviciilor de programe de radiodifuziune sonoră, textul somaţiei sau al sancţiunii se difuzează în următoarele 24 de ore de la comunicare, de cel puţin 3 ori, în intervalul 6,00 - 14,00, din care o dată în principala emisiune de ştiri” ;
- somație publică postului Realitatea TV pentru ediția din 30.03.2019 a emisiunii „România 2019” , difuzată fără a fi respectate prevederile art. 40 alin. (1) și (4) din Codul audiovizualului ;
- somație publică postului România TV pentru emisiunea „România de poveste”, ediția din 16.03.2019, transmisă cu încălcarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. a) și b) din Codul audiovizualului.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

DECIZIE Nr. 220*) din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 40 (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt. (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…) (4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.