Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 16.07.2019
16.07.2019

Întrunit în ședințe publice în zilele de 04 și 16.07.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate privind modul în care au fost reflectate, în perioada 06-09.06.2019, evenimentele din Valea Uzului în emisiuni de știri și dezbateri difuzate de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV și România TV. În ședința din 16.07.2019, constatând încălcări ale dispozițiilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, în emisiuni difuzate în data de 06.06.2019, Consiliul a decis să aplice sancțiuni următoarelor posturi :
• B1 TV - amendă de 15.000 de lei pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (3) și art. 67 la difuzarea emisiunii „Lumea lui Banciu”. La stabilirea sancțiunii s-a ținut cont și de nerespectarea dispozițiilor art. 40 alin. (4) în cadrul emisiunii „Talk B1” ;
• Realitatea TV – somație publică. Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 47 alin. (3) la difuzarea emisiunii „Lupta pentru România”.
Ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcția Control Digitalizare, Consiliul a decis să sancționeze cu somație publică societatea LIDAS PROD S.R.L. pentru încălcarea prevederilor art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și ale art. 4 alin. (2) din Decizia CNA nr 72/2012.
În aceeași ședință, membrii Consiliului au aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin rețele de comunicații electronice a societății I MEDIA PRODUCTION CO S.R.L. din Târgu Mureș pentru City TV Târgu Mureș.
Biroul Comunicare și Relații cu Publicul
Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :
Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare
Art. 74 - (3) Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.
Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare
Art. 40 -(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Art. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
DECIZIE Nr. 72 din 2 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie
Art. 4 - (2) Alocarea în frecvenţă a serviciilor de programe se face cu respectarea următoarelor cerinţe : a) serviciile de programe de televiziune se grupează în funcţie de categoria lor tematică ; b) serviciile de programe de radio se alocă în frecvenţă după serviciile de programe de televiziune.