Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 12.09.2019

12.09.2019


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în ședințe publice în zilele de 10 și 12.09.2019, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate pentru emisiuni de știri și dezbateri difuzate de posturi centrale de televiziune în lunile iunie și iulie 2019, referitoare la cazul Sorinei, fetița din Baia de Aramă adoptată de o familie de români stabilită în străinătate.

În ședința publică din 12.09.2019, membrii Consiliului au decis să sancționeze cu amendă de 5.000 de lei posturile Antena 3, România TV, Realitatea TV, B1 TV și Kanal D, deoarece au constatat că la difuzarea mai multor emisiuni pe această temă nu au respectat prevederile art. 3 alin. (3) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile” și nici dispozițiile art. 66 din același Cod, care stipulează că „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”. Menționăm că pentru postul Kanal D s-a reținut numai art. 3 alin. (3) din Cod.

În aceeași ședință, Consiliul a revocat Decizia privind sancționarea cu amendă de 5.000 de lei a postului B1 TV, decizie luată în ședința din 10.09.2019 și a hotărât să sancționeze radiodifuzorul cu amendă în cuantum de 10.000 de lei [art. 40 alin. (5) și art. 47 alin. (3) și (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, la difuzarea emisiunii „Lumea lui Banciu” din 02.07.2019]. De asemenea, CNA a sancționat cu amendă de 10.000 de lei societatea TV SAT 2002 S.R.L. pentru nerespectarea dispozițiilor art. 50 alin. (1) și ale art. 58 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 504/2002.

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare

Art. 50 - (1) Furnizarea unui serviciu de programe în sistem analogic de un radiodifuzor aflat în jurisdicţia României se poate face numai în baza licenţei audiovizuale analogice şi, după caz, a licenţei de emisie. Art. 58 - (1) Difuzarea serviciului de programe poate începe după obţinerea deciziei de autorizare audiovizuală.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 40 (…) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă ;

Art. 47 - (…) (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice. (4) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.