Comunicat de presă

25.02.2010


envoyer l'article par mail title=

Întruniţi în şedinţa publică din data de 25.02.2010, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului au analizat raportul de monitorizare întocmit de Serviciul de Inspecţie privind unele reţele CATV din teritoriu şi au sancţionat cu o amendă în cuantum de 10.000 lei (pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 74 alin. 3 din Legea Audiovizualului, şi pe cele ale art. 23 alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, referitoare la regimul de difuzare a producţiilor audiovizuale pentru adulţi), societatea RCS & RDS S.A. pentru localităţile Arad/ ARAD ; Piteşti/ ARGEŞ ; Constanţa/ CONSTANŢA ; Ploieşti/ PRAHOVA ; Satu Mare/ SATU MARE ; BUCUREŞTI ; Galaţi, Brăila/ GALAŢI, BRĂILA ; Timişoara/ TIMIŞ şi Târgovişte / DÂMBOVIŢA.

De asemenea, pe baza Raportului Serviciului de Inspecţie pentru posturile de televiziune din teritoriu, Consiliul a sancţionat pentru încălcarea legislaţiei audiovizuale următoarele posturi :

TV Etalon (Râmnicu Vâlcea) - somaţie publică. În emisiunea de dezbateri „Profesiunea : Jurnalist”, s-au adus acuzaţii grave fără a fi susţinute de dovezi. Radiodifuzorul nu a respectat principiul audiatur et altera pars prevăzut de art. 42 alin. 1 şi 2 din Codul de reglementare a conţinutului audovizual, care stipulează că „1) Orice persoană are dreptul la propria imagine. (2) în cazul în care în emisiunile audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere ; dacă acuzaţiile sunt aduse de radiodifuzor, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars.” ;

Transilvania Folclor (Baia Mare), Maramureş TV (Baia Sprie) şi Focus TV (Bistriţa) - câte o somaţie publică pentru încălcarea prevederilor art. 54 alin 2 din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002 („Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. e).”)

În cadrul aceleiaşi şedinţe publice a avut loc o dezbatere referitoare la modul de implementare a proiectului european Sistemul naţional de alertă răpire/ dispariţie gravă a unui copil.

PowerPoint - 750 ko
Prezentarea proiectului
Sistemul național de alertă răpire/ dispariție gravă a unui copil

Scopul acestuia constă în crearea în România a unui mecanism naţional de alertă rapid în cazul răpirii unui copil. La discuţii au participat atât reprezentanţii posturilor de televiziune, cât şi iniţiatorii proiectului, respectiv Inspectoratul General al Poliţiei Române, Ministerul Public, Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – FOCUS şi Direcţia pentru Apel Unic de Urgenţă 112.

Serviciul Comunicare şi Relaţii cu Publicul