Comunicat de presă

24.06.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în data de 24.06.2010, C.N.A. a analizat raportul de monitorizare, întocmit de direcţia de specialitate, referitor la difuzarea, pe postul Realitatea TV în perioada 25-28.05.2010, a spotului publicitar de promovare a publicaţiei „Academia Caţavencu” („Cultura sub ocupaţie maghiară”). Pentru încălcarea art. 29 (1) din Legea audiovizualului nr. 504/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, C.N.A. a hotărât Decizie de intrare în legalitate.

Pe baza raportului Serviciului de Inspecţie, membrii C.N.A. au decis :

amendă în cuantum de 15.000 lei societăţii RCS&RDS/ Timişoara/ Timiş pentru retransmiterea de producţii audiovizuale cu caracter pornografic (art. 23 alin. 3 şi 5 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual) ;

amendă în cuantum de 5.000 lei postului TV Artpress din Târgovişte pentru încălcarea, în emisiunea „Ora întrebărilor”, difuzată în data de 16.06.2010, a prevederilor art. 42 alin. 1, 2, 3, ale art. 71 alin. 1 lit. a, precum şi pe cele ale art. 155 din Codul C.N.A. În art. 42 alin. 3 se precizează obligaţia realizatorilor emisiunilor de a respecta dreptul persoanei la propria imagine, de a pune în vedere interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare „sau să indice, cel puţin, probele care le susţin ; stăruinţa moderatorului trebuie să fie convingătoare, astfel încât să ajute publicul să-şi formeze o opinie corectă.” ;

Decizie de intrare în legalitate postului Electron M BIT Paşcani/ Iaşi pentru încălcarea dispoziţiilor art. 73 din Codul CNA în emisiunea „Dreptul tău”. Radiodifuzorii „nu pot difuza emisiuni audiovizuale editate, prezentate, moderate sau realizate (...) de reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale” ori „emisiuni în care aceştia au statut de invitat permanent ; fac excepţie emisiunile cu caracter cultural-artistic”.

În cadrul aceleiaşi şedinţe publice, Consiliul a aprobat solicitarea prelungirii licenţei audiovizuale cu 9 ani pentru Pro FM Sinaia.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul