Comunicat de presă

27.07.2010


envoyer l'article par mail title=

Întrunit în şedinţă publică în data de 27 iulie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare - întocmit de direcţia de specialitate - pentru 11 posturi de televiziune şi 3 posturi de radio centrale care au difuzat, în perioada 14 – 18.07.2010, informaţii şi comentarii în legătură cu încetarea din viaţă a artistei Mădălina Manole. Monitorizarea a avut în vedere, în special, respectarea art. 15 alin. 2 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual care prevede că “în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin (...) detalii sau metode de sinucidere ori de automutilare” şi a art. 44 care stipulează faptul că “orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire”. De asemenea, din raportul de monitorizare a reieşit că unele posturi de televiziune au difuzat imagini ale copilului cântăreţei, fără a ţine seama de obligaţia de a asigura permanent protecţia drepturilor şi imaginii minorului, aşa cum precizează art. 3 din Codul audiovizualului : “Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale”.

Ţinând cont de gravitatea abaterilor de la prevederile legislative mai sus-menţionate, de numărul acestora (la fiecare post în parte), precum şi de eventualele sancţiuni anterioare date pentru încălcarea art. 15 alin. 2, Consiliul a hotărât aplicarea următoarelor sancţiuni :

- amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune Antena 1 ;

- amendă în cuantum de 7.500 de lei posturilor de televiziune Antena 3 şi Realitatea TV ;

- amendă în cuantum de 5.000 de lei posturilor de televiziune TVR 1 şi Kanal D ;

- somaţii publice posturilor de televiziune B1 TV, Naţional TV, OTV, Prima TV şi Pro TV ;

- somaţie publică postului de radio Realitatea FM.

În aceeaşi şedinţă publică, ca urmare a reclamaţiilor primite şi a rapoartelor de monitorizare aferente, CNA a decis acordarea dreptului la replică (în condiţiile prevăzute de Codul audiovizualului, Titlul III, Cap. 2) Academiei de Poliţie « Alexandru Ioan Cuza » şi domnului Marius Fecioru de către postul Realitatea TV, pentru emisiunile “Realitatea de la ora…” difuzate în zilele de 15.07.2010, respectiv 12.07.2010. De asemenea, Consiliul a decis acordarea dreptului la rectificare (în condiţiile prevăzute de Codul audiovizualului, Titlul III, Cap. 3) Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, de către postul OTV, pentru emisiunea “Dan Diaconescu Direct”, difuzată în data de 26.07.2010.

Consiliul a aprobat acordarea licenţei audiovizuale prin satelit societăţii S.C. Digital Broadcast S.R.L. Bucureşti pentru Mooz TV şi a licenţelor audiovizuale prin reţele de comunicaţii electronice (videotext) societăţilor S.C. Lyl TV Sistem S.R.L. Borcea pentru Lyl TV Info Borcea şi S.C. Interlink Banat SRL Timişoara pentru Interlink TV Sânnicolau Mare.

Biroul Comunicare şi Relaţii cu Publicul