Decizia nr. 1153 din 25.11.2010

25.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. CANARIS S.R.L.,
pentru postul de televiziune MIX TV

S.C. CANARIS S.R.L.
Str. Olteţ nr. 10-11
BRAŞOV Jud. Braşov

pentru postul de televiziune MIX TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua 25 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiilor înregistrate la C.N.A. sub nr. 15068, respectiv 15069 din 17.11.2010, cu privire la emisiunea informativă „Ştirile MIX TV", ediţia din data de 16.11.2010, difuzată de postul MIX TV.

Postul de televiziune MIX TV aparţine S.C. CANARIS SRL (licenţă audiovizuală nr. TV 182.2/23.09.1999, decizia de autorizare nr. 412.0-2/11.01.2001).

Analizând raportul şi vizionând înregistrarea emisiunii, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. CANARIS S.R.L. a încălcat prevederile art. 71 alin. (1) lit. a) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

În fapt, în data de 16.11.2010, începând cu ora 18.00, postul MIX TV a difuzat emisiunea informativă „Ştirile MIX TV’’, în cadrul căreia a fost transmisă ştirea cu titlul „Lamentabil este calificativul pe care-l acordă mulţi dintre braşovenii extrem de nemulţumiţi de prestaţia edilului George Scripcaru".

În contextul analizării unui sondaj postat pe un site, care avea ca obiect opiniile şi aprecierile cetăţenilor oraşului Braşov cu privire la activitatea edilului, postul MIX TV a difuzat ştirea cu titlul menţionat mai sus, în care, sub forma unor comentarii din off, erau aduse critici şi acuzaţii cu privire la activitatea primarului George Scripcaru şi a altor persoane din anturajul acestuia.

Redăm din raportul de monitorizare :

„...Lamentabil este calificativul pe care-l acordă mulţi dintre braşovenii extrem de nemulţumiţi de prestaţia edilului George Scripcaru. Sondajul a fost publicat pe unul dintre site-urile care găzduieşte printre altele şi ştirile RTT. Adică ştirile televiziunii controlate de cine altul, decât de cel mai mare PDL-ist braşovean şi unul dintre cei mai mari politicieni ai puterii portocalii...”
Voce Off : “Cum apreciaţi activitatea primarului George Scripcaru şi a primăriei Braşov până acum...cei mai mulţi au calificat activitatea primarului George Scripcaru drept lamentabilă, se putea şi mai bine.
Voce Off :” „Cei ce au accesat site-ul amintit s-au gândit cu siguranţă şi la faptul că … Vorbim de un Braşov aflat în topul localităţilor cu cei mai mulţi şomeri licenţiaţi, cu o rată a şomajului în scădere, dar nu din cauză că oamenii şi-au găsit locuri de munc, ci pentru că au ieşit din orice statistică.”
Voce Off : „Mai amintim de un Braşov care de doi ani este plin de flori plătite pe sume astronomice din avuţia contribuabilului, nu din banii primarului ! Aşadar un oraş înfloritor, însă cu pensionari care îşi fac griji pentru că iarna se apropie ! Oamenii nu mai au bani pentru întreţinere, de medicamente şi care trăiesc o adevărată dramă în o sărăcie lucie şi portocalie !”
Voce Off : „ Tot aici se va organiza şi FOTE 2013 , competiţie în slujba căreia s-a cheltuit colosala sumă de 14 milioane euro pentru ridicarea unui patinoar. O fabrică de gheaţă inutilă pentru mulţi dintre braşovenii care plătesc sume exorbitante de bani pentru întreţinere ! ...”

Prin comentariile cu conţinut tendenţios, difuzate voce off în cadrul ştirii, radiodifuzorul a indus publicului ideea că activitatea edilului oraşului Braşov este una defectuoasă, clientelară, pe criterii de apartenenţă politică. De exemplu :

Voce Off : George Scripcaru reuşeşte ca de pe funcţia de vicepreşedinte PDL la nivel naţional să impună politica economică şi socială a României. Se pare că activitatea febrilă a lui Scripcaru de a dicta alături de tovarăşii săi din partid cum să trăiască românii, nu-i mai impresionează însă deloc pe concitadinii săi care l-au ales în fruntea oraşului.”
Voce Off : ” „Braşovul sub epoca Scripcaru are cel mai mult asfalt turnat vreodată pe metru pătrat la preţuri demne de un alt record ! … betonează drumurile pe banii plătitorului de taxe, acelaşi apropiat al lui Scripcaru, Marcel Butuza, care primeşte pe bandă rulantă contracte de la Primărie…"
Voce Off : „Şi nu în ultimul rând, un loc ce în curând va fi izolat de restul lumii ! Autostrada Transilvaniei nu se mai face, proiect abandonat încă de anul trecut de exact acelaşi PDL-ist, care a blocat şi construcţia aeroportului de la Braşov, Radu Berceanu !”

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că emisiunea „Ştirile MIX TV", ediţia din 16 noiembrie 2010, a fost difuzată cu încălcarea prevederilor art. 71 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului.

Astfel, pe parcursul ştirii transmise sub titlul „Lamentabil este calificativul pe care-l acordă mulţi dintre braşovenii extrem de nemulţumiţi de prestaţia edilului George Scripcaru", au fost aduse mai multe acuzaţii referitoare la activitatea primarului oraşului Braşov, domnul George Scripcaru.

În legătură cu această ştire, în care au fost abordate probleme de interes local şi în care au fost evidenţiate doar aspectele negative ale activităţii primăriei Braşov şi a edilului acesteia, radiodifuzorul nu a prezentat şi punctul de vedere al autorităţii locale vizate de conţinutul ştirii.

O asemenea abordare a condus la încălcarea principiului sigurării imparţialităţii şi echilibrului reglementat de art. 71 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Potrivit acestor dispoziţii, în programele de ştiri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială şi culturală, trebuie să respecte principiul asigurării imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Având în vedere că această ştire era una de interes pentru comunitatea locală, radiodifuzorul avea obligaţia legală de a prezenta şi punctul de vedere al primarului George Scripcaru, persoană care a fost vizată în mod direct de conţinutul ştirii, sau al purtătorului de cuvânt al Primăriei ori al altor reprezentanţi ai instituţiei.

De asemenea, postul nu a făcut nicio precizare din care să reiasă că s-a solicitat un punct de vedere persoanelor în cauză, dar că acestea ar fi refuzat acest demers.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia de a informa publicul în mod corect în legătură cu problemele de interes public, iar acest lucru trebuie făcut în mod imparţial şi echilibrat în ceea ce priveşte faptele şi evenimentele prezentate şi fără a se aduce atingere dreptului la informare al telespectatorilor.

În temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. CANARIS S.R.L. pentru postul de televiziune MIX TV din localitatea Braşov şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune MIX TV cu somaţie publică, întrucât în emisiunea „Ştirile MIX TV« , din 16 noiembrie 2010, au fost prezentate o serie de aspecte de interes pentru comunitatea locală cu privire la activitatea Primăriei Braşov, fără respectarea principiilor imparţialităţii şi echilibrului, în sensul că nu a fost prezentat şi un punct de vedere al primăriei, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 71 din Codul audiovizualului. »

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.