Decizia nr. 1161 din 25.11.2010

25.11.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SIMBEX S.R.L.
cu sediul în loc. CRĂCIUNEŞTI nr. 1A, jud. Maramureş

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 25 noiembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei nr. 11485/06.09.2010, privind reţeaua de comunicaţii electronice din localitatea CRĂCIUNEŞTI , jud. Maramureş, aparţinând S.C. SIMBEX S.R.L.

Distribuitorul de servicii S.C. SIMBEX S.R.L. deţine avizul de retransmisie nr. A 0815.1/04.11.2008, Anexa din 18.09.2009, pentru localitatea CRĂCIUNEŞTI , jud. Maramureş.

Analizând raportul prezentat de Serviciul Inspecţie, membrii Consiliului au constatat că S.C. SIMBEX S.R.L. a încălcat prevederile art. 74 alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât a retransmis servicii de programe fără a fi înscrise în oferta de servicii şi fără a solicita acordul Consiliului înainte de modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise.

Potrivit dispoziţiilor invocate, distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului.

În urma controlului efectuat de inspectorul CNA, în data de 15.09.2010, în localitatea CRĂCIUNEŞTI , jud. Maramureş, s-a constatat că în reţeaua de comunicaţii electronice aparţinând S.C. SIMBEX S.R.L. se retransmiteau în plus, faţă de oferta de servicii aprobată de CNA, următoarele programe : DUNA TV, 1+1 (Ucraina), TARAF TV, SIGHET TV, ETNO, ANTENA 3, B1 TV, ACASĂ TV, ANTENA 1, TRINITAS, PRO TV, HORA TV, DISCOVERY CHANNEL, PRO CINEMA, SPORT.RO, REALITATEA TV, CARTOON NETWORK, HALLMARK, EUFORIA LIFESTYLE TV, 2+2 (Ucraina), RTL KLUB, EMARAMUREŞ TV, ROMANTICA, MINIMAX, DISNEY CHANNEL, MUSIC MIX, ANTENA2, EUROSPORT 2, VIASAT 3, TV 2, TISA TV (Ucraina), AXN, SPERANŢA TV şi NATIONAL GEOGRAPHIC, .iar programele TVR INFO, TVR INTERNAŢIONAL, TV 5, DDTV, TV FLUX şi TVRM EDUCAŢIONAL, deşi înscrise în oferta de servicii aprobată de Consiliu, nu erau retransmise.

În baza aceluiaşi raport de control, membrii Consiliului au constatat că distribuitorul de servicii nu retransmitea în reţeaua de comunicaţii electronice din localitatea CRĂCIUNEŞTI, jud. Maramureş, programul TVR INFO ce aparţine SOCIETĂŢII ROMÂNE DE TELEVIZIUNE şi nici programul TV 5 a cărui obligativitate de retransmitere este stabilită prin acord internaţional, potrivit art. 82 alin. (1) din Legea audiovizualului.

Conform dispoziţiilor invocate, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice au obligaţia de a include în oferta lor şi de a retransmite serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. j) şi alin. (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din acelaşi act normativ, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice distribuitorului de servicii S.C. SIMBEX S.R.L. şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

În cazul în care societatea dumneavoastră nu se conformează prezentei somaţii, Consiliul Naţional al Audiovizualului va aplica sancţiunea prevăzută la art. 90 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv amenda contravenţională a cărei limită minimă este de 10.000 de lei.

Potrivit dispoziţiilor Deciziei C.N.A. nr. 36/2008, aveţi obligaţia de a transmite, în reţeaua de comunicaţii electronice din localitatea CRĂCIUNEŞTI, jud. Maramureş, în mod continuu, timp de 7 zile, pe canalul alocat fiecărui program care a constituit obiect al sancţiunii, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat distribuitorul de servicii S.C. SIMBEX S.R.L. cu somaţie publică, întrucât, în reţeaua de comunicaţii electronice din localitatea CRĂCIUNEŞTI, jud. Maramureş, a retransmis programe fără a fi înscrise în oferta de servicii de programe şi fără a avea acordul CNA cu privire la modificarea structurii acesteia, iar alte programe, deşi înscrise în oferta aprobată de Consiliu, nu erau retransmise, fapte ce contravin prevederilor art. 74 din Legea audiovizualului.

Societatea a fost sancţionată şi pentru încălcarea prevederilor art. 82 din Legea audiovizualului, întrucât avea obligaţia de a include în oferta sa de servicii şi de a retransmite programul TVR INFO ce aparţine Societăţii Române de Televiziune, precum şi programul TV 5 a cărui obligativitate de retransmitere este stabilită prin acord internaţional.”