Decizia nr. 1208 din 14.12.2010
14.12.2010

privind amendarea cu 10.000 lei a
S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A.,
cu sediul în BUCUREŞTI, B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza, Birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6 C.U.I. 18684823
pentru postul de televiziune KANAL D
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare întocmit în baza reclamaţiilor înregistrate sub nr. 14867/15.11.2010 şi 15842/06.12.2010” cu privire la emisiunea „Închisoarea păcătoşilor”, difuzată de postul de televiziune KANAL D în zilele de 15.11.2010, 16.11.2010, 22.11.2010, 23.11.2010, 29.11.2010, 30.11.2010.
Postul de televiziune KANAL D aparţine radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL SA (licenţa audiovizuală nr.S-TV 150/30.05.2006 şi decizia de autorizare audiovizuală nr. 1239.0/30.01.2007).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării emisiunilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 39 alin. (2) din acelaşi act normativ, precum şi art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate :
Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Codul audiovizualului prevăd :
(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
b) utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor ;
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
k) calitatea şi tipologia limbajului.
În fapt, postul de televiziune Kanal D a difuzat după ora 20.30, în fiecare luni şi marţi, începând din data de 15.11.2010, reality show-ul „Închisoarea păcătoşilor”. Emisiunea, prezentată de Adrian Nartea, a fost difuzată cu semnul de avertizare 12 ( producţie interzisă copiilor sub 12 ani), genul programului - Reality Drama.
Emisiunea aduce în atenţia publicului opt persoane cu diferite probleme, vicii, dependenţe sau probleme sociale, persoane care intră în „centrul de reabilitare”, o casă în care vor locui împreună până la sfârşitul concursului. Cu ajutorul unei echipe de specialişti, condusă de dr. Cristian Andrei, timp de 8 săptămâni, cei „opt păcătoşi” vor face terapie motivaţională, menită să-i ajute să ducă din nou o viaţă normală şi să fie acceptaţi de familie şi societate. În fiecare săptămână, un concurent va fi eliminat. Cel care va rezista tentaţiilor, va urma terapia până la final şi va câştiga 10.000 de euro. Printre concurenţi se numără şi Daniel Cosmin Ştefănescu, persoană condamnată pentru uciderea Mihaelei Runceanu.
Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că, în cadrul ediţiei din data de 15 noiembrie 2010 au fost încălcate obligaţiile radiodifuzorului de a asigura o informare corectă şi obiectivă a publicului.
Astfel, membrii Consiliului au constatat că una dintre persoanele care participă la emisiune, respectiv Daniel Cosmin Ştefănescu, a fost prezentat ca presupus asasin al Mihaelei Runceanu, în condiţiile în care acesta a fost condamnat definitiv şi a ispăşit o pedeapsă privativă de libertate de 17 ani pentru uciderea acesteia.
Redăm spre exemplificare :
Cristian Andrei : Acest om este Daniel Ştefănescu, faimosul, aşa-zis criminal al cântăreţei, pe care poate şi voi o ştiţi, Runceanu, ştiţi ? Tu ce vezi, se poate schimba aşa de mult un om, din violenţa extremă care ia viaţa, către un băiat aşa de treabă, cum pare el ?
Cătălin Zmărăndescu : Da, să nu uităm că este un caz destul de controversat şi el întotdeauna şi-a susţinut nevinovăţia. (...)
Consiliul a apreciat că prezentarea „aşa-zis” criminal a indus o prezumţie de nevinovăţie a lui Cosmin Ştefănescu, nevinovăţie care este contrazisă însă de situaţia de fapt şi de drept, acesta fiind judecat şi condamnat definitiv pentru fapta sa, executând 17 ani de detenţie pentru fapta constatată. Or, o astfel de prezentare, lipsită de obiectivitate, a fost de natură să deformeze percepţia publicului cu privire la faptele săvârşite de acesta şi a condus la o informare incorectă a telespectatorilor.
De asemenea, după analizarea celorlalte ediţii ale emisiunii „Închisoarea păcătoşilor” membrii Consiliului au apreciat că, raportat în special la criteriul psihologiei personajelor şi la reperele morale pe care acestea le oferă copiilor şi adolescenţilor, radiodifuzorul a încadrat în mod greşit producţia ca fiind una interzisă minorilor sub 12 ani şi a difuzat-o la o oră nepotrivită, conţinutul acesteia fiind de natură să prejudicieze dezvoltarea psihică şi morală a copiilor.
Consiliul a apreciat că şi prezentarea făcută persoanelor care participă la emisiune a fost de natură a afecta psihic şi moral minorii, în condiţiile în care emisiunea se difuzează începând cu ora 20.30, oră accesibilă tuturor categoriilor de public.
Astfel, în prima ediţie, care s-a derulat în intervalul orar : 20.27-21.33, pe generic au apărut concurenţii, în dreptul cărora era scris un cuvânt care, în principiu, îi caracteriza.
- tânără (Oana Cojocariu-NIMFOMANA), îmbrăcată sumar, în chiloţi şi sutien - DESFRÂU ;
- tânăr plin de muşchi cu faţă fioroasă (Cătălin Barbu-VIOLENTUL)- MÂNIE ;
- bărbat înconjurat de dolari (Marius Gheorghiu- JUCĂTORUL)- AVARIŢIE ;
- bărbat cu mâinile ridicate şi lângă el o pată roşie (Daniel Cosmin Ştefănescu-CONDAMNATUL)- CRIMĂ ;
- tânără care are o lamă lângă ea (Natalia Surugiu-SINUCIGAŞA)- EGOISM ;
- femeie care înfulecă dintr-un sendviş (Paula Cuzmici- OBEZA)- LĂCOMIE ;
- tânără care se machiază (Mădălina Secuianu- NARCISISTA)- MÂNDRIE ;
- bărbat care are în mână un trandafir (Eugen Pătraşcu- AFEMEIATUL)- ADULTER ;
De asemenea, membrii Consiliului au mai constatat că în respectivele emisiuni a fost folosit un limbaj vulgar, cu conotaţii sexuale, precum şi violenţă fizică şi verbală.
Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare :
Emisiunea din 15. 11.2010
Natalia Surugiu- SINUCIGAŞA : De 3 ori am încercat să mă sinucid. Simt aşa de 2 ani încoace că nu ştiu, parcă mă urmăreşte aşa un blestem, că eu nu o să am niciodată nimic bun pe viaţa asta, că oriunde mă uit şi văd, o văd pe Aia cu coasa şi nu văd nimic, nici o ieşire, nici aşa, nu văd, sînt ca într-un labirint.
...
Natalia Surugiu : În momentul ăsta îmi doresc să mor, mă crezi ? Asta e.
...
Oana Cojocariu- NIMFOMANA : Am făcut sex în scara blocului, în instituţii publice, în maşină, pe maşină, cinematograf, cu sala pe jumătate plină.
...
Oana Cojocariu- NIMFOMANA : Am avut până la vârsta asta în jur de 3000 de bărbaţi, poate că unii consideră că e un număr exagerat de mare, pentru mine nu e deloc. Am făcut sex în scara blocului, în instituţii publice, în maşină, pe maşină, în cinematograf, cu sala pe jumătate plină, în poligon de trageri în armată, pe zăpadă, iarna, aproape peste tot pe unde se putea. Am un libido foarte ridicat, am o nevoie sexuală permanentă, ajung foarte greu la satisfacţia sexuală.
Emisiunea din 16.11.2010 :
Cătălin Barbu : Cine e mai şmecher, cine dă cu pumnul mai bine, ăla câştigă.
Între Cătălin Barbu şi Marius Gheorghiu, dar şi Cătălin Barbu şi Daniel Cosmin Ştefănescu s-au iscat conflicte, fizice şi verbale.
....
Cătălin Barbu trecând pe lângă Marius Gheorghiu, a intrat în el expres.
Marius Gheorghiu :Ce-i frate, eşti nebun ? N-ai loc pe tot holul ?
Cătălin Barbu : Ai grijă pe unde mergi, măi gâscă ce eşti !
Marius Gheorghiu : N-ai loc pe tot holul ăsta ?
Cătălin Barbu : Vezi, nu mai fi tare în gură ! Fraiere !
Marius Ghorghiu : Doamne fereşte ! E nebun la cap.
...
Cătălin Barbu : Băi, agariciule, băi ! (l-a împins pe Ştefănescu)
Daniel Cosmin Ştefănescu : Băi... Faptul că mă abţin şi mă abţin greu să-i dau o palmă unui obraznic, da,` o chestie, o palmă care i-ar da-o oricine, e faptul că, eu nu sînt, s-au bătut 2 proşti pe stradă. Ştefănescu i-a dat o palmă lui ăla. Ai văzut ?
...
Cătălin Barbu : Păi, mută-l pe bou de aici !
Marius Georghiu : Hai poate-ţi dau cu scaunul ăsta în cap !
Emisiunea din 22.11.2010 :
Cătălin Barbu : Băi frate, asta a venit cât o vacă aici şi vrea să plece cât două vaci. Uitaţi-vă măi la ea cum arată !
...
Cătălin Barbu : Tu vrei să pleci de aici slabă, măncând un figider întreg (...) ? Doamne, da` cum te-o suporta bărbati-tiu ăla, când s-o uita la tine, că mie mi-ar fi scârbă de tine. (...) Uite mă că are curu` cât China.
...
Daniel Cosmin Ştefănescu : E o boală, nene, nu e....
Oana Cojocariu : (...) Este diferit, a fi o curvă ieftină, care n-are ce mânca acasă şi face asta doar pentru, asta-i diferenţa, îmbini plăcutul cu utilul este cu totul altceva, decât a face ca o curvă de pe stradă o chestie din asta aşa, numai pentru bani.
Daniel Cosmin Ştefănescu : Ţine minte chestia aia : la o curvă nu-i spui niciodată că-i curvă. Da ?
Cătălin Barbu : Curvuliţă.
Daniel Cosmin Ştefănescu : Nu, nu-i spui. Nu-i spui, bă e o chestie, e chestie de obraz.
Oana Cojocariu : Am casa mea, n-o fac pe stradă, n-o fac, asta este curvă, pentru că e una care moare de foame şi o face pentru bani, totul a pornit de la mine de la dorinţa de a face sex foarte mult şi asta este nimfomanie. Că o fac pe bani şi toată lumea mă judecă că a fi nimfomană nu înseamnă s-o faci pe bani. Să creadă ei, a fi nimfomană înseamnă să vrei să faci sex la absolut tot timpul şi dacă vezi că bărbaţii sînt nişte impotenţi şi nu sînt în stare să te satisfacă, ajungi la un moment dat să o faci, să rămâi cu ceva de la ei, nu ? Trebuie să rămâi cu ceva măcar cu bani dracu dacă nu cu altceva.
Un conţinut asemănător celor exemplificate mai sus a avut şi emisiunea din 23 noiembrie 2010.
Raportat la conţinutul acestor materiale audiovizuale, difuzate cu semnul de avertizare „12”, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a ţinut cont, în clasificarea şi programarea orei de difuzare a emisiunilor, de criteriile prevăzute de Codul audiovizualului, respectiv de cele privind psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor, calitatea şi tipologia limbajului, utilizarea violenţei şi rolul acesteia în rezolvarea problemelor.
Or, prezentarea unui conţinut precum cel exemplificat anterior este nepermisă într-un program audiovizual transmis la o oră accesibilă tuturor categoriilor de public, întrucât acesta este în mod clar şi fără echivoc de natură să afecteze minorii, dezvoltarea mentală şi morală a acestora
Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Membrii Consiliului consideră că aceste emisiuni prezintă tipuri de comportament, atitudine sau limbaj pe care copiii le pot asimila cu uşurinţă şi transforma în model, cu atât mai mult cu cât, acestea sunt predominante în raport de aspectul educaţional al emisiunii şi, mai ales, în condiţiile în care se induce ideea că un asemenea comportament te califică pentru a participa la un „concurs” la care se primeşte un premiu.
Având în vedere aceste aspecte, Consiliul a apreciat că încadrarea făcută de radiodifuzor producţiei (interzisă minorilor sub 12 ani) şi în consecinţă ora de difuzare a acesteia au fost greşite, întrucât şi copiii de peste 12 ani, care nu au experienţa şi discernământul persoanelor mature, sunt, în egală măsură, expuşi unor riscuri pshice şi morale în cazul vizionării programului.
Ţinând cont de faptul că radiodifuzorul a mai fost sancţionat anterior pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, Consiliul a propus amendarea acestuia cu suma de 10.000 lei.
Supusă la vot, propunerea de amendare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
În temeiul dispoziţiilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi h) şi a alin. (2) precum şi a art. 91 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare
Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea
DECIZIE :
Articol unic : Radiodifuzorul S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. (titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 150/30.05.2006 şi al deciziei de autorizare audiovizuale nr. 1239.0/30.01.2007, pentru postul de televiziune KANAL D) se sancţionează cu amendă în cuantum de 10.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) şi a art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a art. 16 alin. (1) şi (3) lit. b), f) şi k) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Către,
S.C. DOGAN MEDIA INTERNATIONAL S.A. C.U.I. 18684823
B-dul Timişoara nr. 26Z, Clădirea Anchor Plaza,
birou 6A01, corp A, etaj 6, sector 6
BUCUREŞTI
pentru postul de televiziune KANAL D
Vă înaintăm, alăturat, Decizia C.N.A. nr. 1208/14.12.2010 privind amendarea cu suma de 10.000 lei a radiodifuzorului S.C. DOGAN MEDIA INTERNAŢIONAL S.A. pentru postul KANAL D şi vă atenţionăm că, potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune KANAL D cu amendă în cuantum de 10.000 lei, întrucât, la clasificarea emisiunii „Închisoarea păcătoşilor” nu a ţinut cont de psihologia personajelor prezentate şi de reperele morale pe care acestea le oferă copiilor şi adolescenţilor şi a difuzat emisiunea, cu un conţinut de natură a prejudicia dezvoltarea psihică şi morală a copiilor, la o oră accesibilă acestora.
Potrivit dispoziţiilor legale, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu pot auzi sau vedea emisiunile respective”.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.