Decizia nr. 1210 din 14.12.2010

14.12.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L.,
pentru postul de televiziune OTV

S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. CUI 15994676
Str. Preciziei nr. 3P, lot nr. 1, clădire C6.1,
spaţiu birouri şi hală-parter

pentru postul de televiziune OTV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la emisiunea „Reporterul trăznit", ediţile difuzate în zilele de 02 şi 17 noiembrie 2010, de postul OTV.

Postul de televiziune OTV aparţine S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţă audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.1/01.06.2010).

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la art. 16 alin. (1) şi (3) lit. e), f) şi l) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de programe de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Dispoziţiile art. 16 alin. (1) şi (3) din Codul audiovizualului prevăd : "(1) Criteriile în funcţie de care se apreciază producţiile difuzate în serviciile de programe au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.
(3) Criteriile generale de care titularii de licenţă audiovizuală vor ţine cont în clasificarea producţiilor audiovizuale sunt următoarele :
lit. e) numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ;
lit. f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ;
lit. l) genul sau temele producţiilor audiovizuale".

În fapt, de luni până vineri, în intervalul orar 07.00-07.30, postul de televiziune OTV difuzează emisiunea „Reporterul trăznit", cu semnul de avertizare AP, prezentată de Horaţiu Tudor.

Analizând raportul de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că ediţiile din zilele de 2 şi 17 noiembrie au fost difuzate cu încălcarea prevederilor legale referitoare la protecţia copiilor în cadrul serviciilor de programe, întrucât au fost de natură a afecta dezvoltarea morală şi mentală a acestora.

Astfel, în cadrul ediţiei difuzate în data de 02.11.2010 a fost abordat un subiect cu privire la implantul de silicon, pe ecran afişîndu-se titlul : „Ioana Popescu, prima ziaristă din România îşi pune silicoane în exclusivitate la OTV."

Postul OTV a difuzat imagini din cabinetul medical unde ziarista, dezbrăcată până la brâu, primea consultaţii de la medicul specialist, în vederea realizării unui implant de silicon la sâni.

În acest context, pe parcursul emisiunii, postul a difuzat, în mod repetat, imagini în care era prezentată ziarista Ioana Popescu, expunându-şi sânii goi, fapt nepotrivit orei de difuzare.

Imaginile au fost prezentate la orele : 07.03, 07.04, 07.05, 07.12, 07.13, 07.15 şi 07.21.

Prezentarea unor astfel de imagini la ore matinale, atunci când copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor, a fost de natură a prejudicia principiul interesului superior al copilului.

De asemenea, şi în ediţia din data de 17.11.2010, transmisă între orele 07.01-07.30, au fost prezentate comentarii şi imagini cu conotaţii sexuale, fapt ce contravine dispoziţiilor care reglementează protecţia copiilor în cadrul programelor audiovizuale.

În cadrul acestei ediţii a fost prezentată o situaţie în care prezentatorul, Horaţiu Tudor, l-a dus pe un cântăreţ italian, Miggi Marton, la un club de masaj. În acest context, au fost difuzate imagini cu conotaţii sexuale în care o tânără, sumar îmbrăcată, dansa, la bară, cu sânii goi.

Redăm din raportul de monitororizare :

„Geanina şi-a dat sutienul jos şi a început să danseze, cu sânii la vedere.
Horaţiu Tudor : Hai s-o invităm acuma pe Geanina, să-i danseze puţin lui Miggi Marton.
Horaţiu Tudor : Si, tu mani, tu mani, mani pulita, adică mâinile curate. Oh, oh, doamnelor şi domnilor, ce spuneţi de această imagine incendiară ? Oh...(...). Îţi place la OTV ?
Horaţiu Tudor : Bella, ia uite ce bella, doamnelor şi domnilor. (...) Noroc că sînt în timpul serviciului, că altfel aş fi turbat şi eu. ...
Horaţiu Tudor : ... Miggi Marton a venit special din Italia, pentr, un body-masaj, un masaj erotic, ia uitaţi ce îndemânatic. Hopa. Aoleu ! Ce colaborare, colaborare, la dona, dona ... Bravo, bravo, Geanina !

Au fost difuzate imagini în care protagonista (Geanina) îl dezbrăca pe italian, aşezându-se pe picioarele acestuia, cu mişcări provocatoare, lăsându-l în chiloţi.

În continuare, au fost difuzate secvenţe cu tânăra respectivă, îmbrăcată sumar, în bikini tanga, masându-l pe Miggi Marton, în jacuzzi, precum şi imagini cu aceştia în timp ce se aflau la saună, unde tânăra, aşezată pe genunchii acestuia, se mişca lasciv.

Postul OTV a mai difuzat şi alte imagini cu cei doi protagonişti, aflaţi în ipostaze cu conotaţii sexuale, în care Geanina îi făcea cântăreţului italian un masaj de relaxare, cu tentă erotică.

Faţă de conţinutul celor două ediţii ale emisiunii „Reporterul trăznit", membrii Consiliului au constatat că acestea au avut un conţinut nepotrivit, în raport de ora de difuzare, fapt de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a publicului minor, iar difuzarea emisiunilor cu un asemenea conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, astfel încât interesul superior al copilului să nu fie prejudiciat.

Potrivit prevederilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, această protecţie se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin difuzarea acestora în intervale orare la care publicul minor să nu poată avea acces la programele respective.

Or, postul OTV difuzează emisiunea „Reporterul trăznit", inclusiv cele două ediţii analizate, în intervalul orar 07.00-07.30, ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionarea programelor.

Având în vedere conţinutul ediţiilor menţionate, Consiliul a constatat că radiodifuzorul nu a ţinut cont nici de criteriile prevăzute la art. 16 din Codul audiovizualului, între care menţionăm numărul şi natura scenelor de nuditate, reprezentarea actului sexual ; psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor ; genul sau temele producţiilor audiovizuale.

Potrivit acestor norme, radiodifuzorii au obligaţia legală de a respecta criteriile de clasificare a producţiilor audiovizuale care au drept scop asigurarea protecţiei copilului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, radiodifuzorii trebuie să ţină cont de intervalul orar de difuzare a programelor transmise, ca măsură de protecţie a minorilor, astfel încât programele ascultate sau vizionate în familie sau numai de către copii, să nu afecteze dezvoltarea mentală sau morală a acestora.

Pentru aceste considerente, în temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3), ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L., pentru postul de televiziune OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune OTV cu somaţie publică, întrucât ediţiile emisiunii „Reporter trăznit", difuzate în zilele de 02 şi 17 noiembrie 2010, între orele 07.00-07.30, au avut un conţinut nepotrivit în raport de ora de difuzare, fiind prezentate comentarii şi imagini cu conotaţii sexuale, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a copiilor.

Potrivit art. 39 din Legea audiovizualului, difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, aceştia nu pot avea acces la emisiunile respective.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.