Decizia nr. 1214 din 14.12.2010

14.12.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. TV ANTENA 1 S.A., pentru postul de televiziune ANTENA 1

S.C. TV ANTENA 1 S.A.
Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, sector 1, Bucureşti

pentru postul de televiziune ANTENA 1

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 decembrie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 16115/10.12.2010, cu privire la filmul serial „Narcisa sălbatică”, ediţiile difuzate în perioada 29 noiembrie - 9 decembrie 2010, de postul Antena 1.

Postul de televiziune ANTENA 1 aparţine radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. (licenţa audiovizuală nr. TV 012.1/25.01.1993 şi decizia de autorizare nr. 025-1/14.06.1994).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 1 S.A. a încălcat prevederile art. 21^1 alin. (1) lit. a), b), c) şi d) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00–6.00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj ;
b) scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen ;
c) persoane în ipostaze degradante ;
d) consumul de droguri.

În fapt, în perioada 29.11-09.12.2010, de luni până joi, începând cu ora 22.00, postul ANTENA 1 difuzează filmul serial ,,Narcisa sălbatică’’, cu semnul de averitzare AP, iar începând cu episodul din data 08.12.2010, cu semnul de avertizare 12, genul programului - dramă.

De asemenea, în zilele de duminică, începând cu ora 13.15, postul ANTENA 1 difuzează secvenţe din cadrul episoadelor transmise în cursul săptămânii respective.

Membrii Consiliului au constatat că episoadele, care au făcut obiect al monitorizării, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor menţionate mai sus, întrucât au fost transmise începând cu ora 22.00 şi au conţinut, în mod repetat, scene de sex, nuditate, consum de pastile cu efect ,,relaxant’’ şi alcool, precum şi limbaj vulgar.

Redăm din raportul de monitorizare :

- episodul 42, din 29.11.2010, semn de avertizare AP, ora 21.58 :

Acest episod a debutat cu o secvenţă care fusese difuzată în episodul anterior, în care sunt prezentate două personaje, parţial dezbrăcate, în timp ce se sărută.

În cadrul episodului a mai fost prezentată o scenă erotică, în care Manuela, una dintre persoanje, s-a visat făcând sex în trei, în cadă, împreună cu soţul şi amantul. Întreaga scenă a avut o durată de aproximativ 3 minute şi 9 secunde.

De asemenea, din contextul dialogului dintre personaje, a rezultat şi consumul de pastile cu efect ,,relaxant’’.

,,Anastasia : Mai vreau o pastilă ca aia de zilele trecute.
Vic : Ţi-au plăcut fursecurile, nu ?
Anastasia : Da, m-au făcut să mă relaxez. Să uit de toate rahaturile de la şcoală şi de-acasă.
Vic : Uite ce, amicul meu are de toate, toate sortimentele, dar nu e gratis. Comprende ?
Anastasia : Poftim bani. Şi pot să fac rost şi de mai mulţi, da’ am nevoie de pastila aia acum. (...)
Anastasia : Am nevoie de asta.
Anastasia : Nu mă dau în vânt să am texte cu tine. Nimic, eşti de gaşcă, dar pe mine mă interesează pastilele. Sunt singurul lucru care mă relaxează.
Anastasia : Cât vrei pentru un flacon ? Ţi-am spus că nu mă interesează să vin în fiecare zi pentru pastile.
Vic : Le-ai prins gustul. Nu, prinţeso ?!
Anastasia : Este singurul lucru bun care mi s-a întâmplat în ultimul timp.

- episodul 43, din 30.11.2010, semn de avertizare AP, ora 20.00 :

A cuprins următoarele secvenţe, dintre care unele au fost difuzate şi în reluare în data de 05.12.2010, de la ora 13.36. Exemplificăm din raportul de monitorizare :

 Secvenţa descrisă în continuare a fost difuzată şi în reluare, în data de 05.12.2010, de la ora 13.36, semnul AP.

În bucătărie, Eliza a pălmuit-o pe Narcisa, reproşându-i faptul că a întreţinut raporturi intime cu Tudor, cumnatul ei.

Eliza : Şi-n patul lui Tudor ? În patul surorii mele, ce-ai făcut ? Aţi jucat tabinet ? Piticot ? Aţi jucat pe porunci şi ai pierdut ? Şi a trebuit să-ţi desfaci cracii ?

În momentul în care Eliza a plecat din bucătărie, Narcisa a scuipat în urma ei spunând : Scârba dracu’ !

 Secvenţa descrisă în continuare a fost difuzată şi în reluare, în data de 05.12.2010 (AP – ora 13.37)

Anastasia s-a întâlnit cu Vic. În schimbul banilor, acesta i-a dat “marfa” şi i-a făcut observaţie ca data viitoare să aducă mai mulţi bani, spunându-i : Hai, că ai văzut ce senzaţii îţi dă ! Te scapă de griji !

De asemenea, a fost prezentată o scenă în care se sugerează faptul că Manuela şi soţul ei, Cristian, întreţin un raport sexual, în pat, sub aşternut. Scena a avut o durată de aproximativ 18 secunde.

- episodul 44, din 01.12.2010, ora 21.58, semn de avertizare AP :

a cuprins o scenă în care sora cea mică a Anastasiei a găsit într-un sertar al biroului flaconul cu pastile. Fetiţa aduna pastilele împrăştiate din flaconul căzut pe podea, moment în care, în cameră, a intrat Anastasia. Aceasta şi-a ameninţat sora că o omoară în cazul în care va spune ceva.

Au fost difuzate secvenţe din episodul ce va urma, printre care scurte momente din scena tentativei de viol asupra Anastasiei (aproximativ 9 secunde).

- episodul 45, din 02.12.2010, ora 21.59, semn de avertizare AP.

Episodul a cuprins scene de sex, nuditate, consum de alcool, de pastile cu efect relaxant, precum şi limbaj vulgar. Redăm din raportul de monitorizare :

Mergând să comande băuturile, Vic i-a spus prietenului lui : Se pare că o să pun la listă o virgină.
Vic a remarcat : Ce sugativă eşti ! Nu mă aşteptam !
Anastasia : E super-tare. Pot să beau oricât. Este super-bine.
Vic : Da. La început erai o sclifosită. Nu puneai gura pe nimic. Vezi ce pierdeai ?
Anastasia : Pierdere maximă. Super-distracţie ! Simt cum îmi curge sângele prin vene.

Vic i-a propus Anastasiei să se urce pe scenă şi să cânte, iar el o va plăti în vodcă.

 Secvenţa descrisă în continuare a fost difuzată şi în reluare, în data de 05.12.2010 (AP – ora 13.53)

A urmat scena tentativei de viol asupra Anastasiei. Vic a sărutat-o pe adolescentă pe gât, a strâns-o în braţe şi i-a cerut să se relaxeze, spunându-i că o să fie bine, chiar “mai tare ca pastilele”. Tânăra l-a respins şi i-a cerut să se oprească, dar acesta a culcat-o pe o canapea. Anastasia avea un picior peste spătarul canapelei, iar bărbatul se afla deasupra ei, ţinând-o de mâini. Durata totală a scenei în care are loc tentativa de viol a fost de aproximativ 47 secunde.

- episodul 46, din 06.12.2010, ora 21.58, semn de avertizare AP :

Au fost difuzate secvenţe din episodul anterior, printre care scurte momente din scena tentativei de viol asupra Anastasiei (aproximativ 10 secunde).

De asemenea, au fost difuzate secvenţe din episodul ce va urma, printre care o scenă cu conotaţii sexuale, în care Manuela şi Emil s-au sărutat, apoi Emil a aşezat-o pe femeie pe un scaun şi, stând în genunchi în faţa acesteia, i-a luat piciorul, l-a pus pe umărul lui şi i l-a sărutat ; s-a observat lenjeria intimă de culoare roşie a Manuelei. (aproximativ 11 secunde).

- episodul 47, din 07.12.2010, ora 22.01, semn de avertizare AP :

De asemenea, şi acest episod a conţinut scene cu conotaţii sexuale, precum şi una în care un personaj vorbeşte despre faptul că tatăl era homosexual, folodindu-se un limbaj violent şi vulgar, de genul : Nenorocita dracu’ ! (...) Nenorocita dracu’ ! Simt că mă sufoc ! Du-te dracu’ de nebună ce eşti ! (...) Îmi pui otravă în mâncare ? Nebuno ! Băi, eşti nebună la cap ? Nebuna dracu’ !

- episodul 48, din 08.12.2010, de la ora 21.58, semn de avertizare 12 :

Şi acest episod a conţinut consum de substanţe cu efect ,,relaxant’’, scene de sex, precum şi limabj violent. De exemplu :

Anastasia, găsind flaconul cu pastile cu efect ,,relaxant’’, a consumat din acestea.

Manuela, deschizând uşa biroului lui Emil, l-a găsit pe acesta sărutându-se şi mângâindu-se cu o femeie îmbrăcată doar în lenjerie intimă, care era aşezată deasupra lui. Manuela s-a apropiat de aceştia, s-a aşezat în spatele lui Emil şi a început să-l sărute pe spate. Tânărul, întorcând capul, s-a sărutat cu Manuela. Scena a continuat, Emil fiind mângâiat şi sărutat de cele două femei. Întreaga scenă a avut o durată de aproximativ 58 secunde.

Au fost difuzate secvenţe din episodul ce va urma, printre care scurte momente în care Manuela este sărutată pe umăr de cealaltă femeie, timp în care Emil le privea.

Pe parcursul acestui episod au fost folosite expresii de genul : Bă, femeie, eşti nebună sau tâmpită ?/ Băi, fiinţă tâmpită şi cretină ! De ce deschizi gura aia spurcată ? / Eşti nebună ? De ce nu-l părăseşti pe ratatul ăla ? / Aş vrea să te întind pe toţi pereţii ăştia. După aia, să te pun pe canapea...

- episodul 49, din 09.12.2010 , ora 21.59, semn de avertizare 12 :

Scenă erotică ce are loc în biroul lui Emil : Manuela a fost sărutată pe umăr, iar părul i-a fost desprins de către o femeie, timp în care Emil le-a privit fiind aşezat pe un scaun şi bând dintr-o sticlă. Manuela a fost sărutată pe gât de femeie, apoi ea i-a desfăcut sutienul. Apoi, Emil şi două femei s-au mângâiat şi sărutat, Manuela ramânând doar în lenjerie intimă. Cealaltă tânără a fost prezentată având un picior peste umărul lui Emil, iar acesta a mângâiat-o pe piept. Pe parcursul acestei scene s-au văzut sânii tinerei. Întreaga scenă a avut o durată de aproximativ 61 secunde.

Redăm din dialogul avut între diferite persoanje ale episodului :

Emil : Şi-mi place asta. Chiar îmi place. Mă excită.

(referindu-se la Cristian, soţul Manuelei) Emil : Sunt sigur că dacă am fi în pat lângă el şi ne-am trage-o, nu şi-ar da seama…
Emil : … Mă exciţi aşa cum nicio altă femeie nu reuşeşte să mă excite. În topul meu eşti pe locul I. Satisfăcută ?

Alte expresii folosite în discuţiile dintre personaje : ,,Porc beat ce eşti ! Soţia ta tocmai a fost călărită în biroul tău. Mi-a tras-o de mi-au sărit capacele. Ieşi dracului afară !

În data de 12.12.2010, începând cu ora 13.15, postul ANTENA 1 a difuzat, în reluare, cu semnul de avertizare AP, secvenţe din episoadele anterioare, respectiv din cele 46 - 49, secvenţe în care a fost folosit un vocabular vulgar, neadecvat unui program audiovizual.

Bolnavule ! Dementule ! / Am mâncat atâta rahat împreună !/ Tu eşti nebun ? / Idiotule, te-ai încurcat cu fiica mea ! / Băi, eşti tâmpit ?/ Eşti nebun ! O să mori prost ! / Nebuna dracu’ ! etc.

De asemenea, în aceste reluări, postul ANTENA 1 a difuzat câteva scene cu conotaţii sexuale. Redăm din raportul de monitorizare :

Scurtă secvenţă în care Manuela, deschizând uşa biroului lui Emil, l-a găsit pe acesta îmbrăţişându-se şi mângâindu-se cu o femeie. (aproximativ 2 secunde)

Scenă de dragoste dintre Angela şi Tudor, ambii fiind îmbrăcaţi : Angela l-a descheiat la cămaşă pe Tudor, cei doi s-au mângâiat şi s-au sărutat, apoi Angela s-a aşezat deasupra lui Tudor. (aproximativ 67 secunde)

Membrii Consiliului au constatat că prin difuzarea imaginilor cu un asemenea conţinut, radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 21^1 din Codul audiovizualului, care interzic difuzarea producţiilor audiovizuale care prezintă, în mod repetat, scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen, persoane în ipostaze degradante, precum şi consumul de droguri, în afara intervalului orar 23.00 – 6.00.

Or, aceste episoade au fost difuzate de luni până joi, cu începere de la ora 22.00, iar în reluare, duminica, de la ora 13.15, fapt ce contravine prevederilor invocate mai sus.

Pentru aceste considerente, în temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute la art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TV ANTENA 1 S.A. pentru postul de televiziune ANTENA 1 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 1 cu somaţie publică, întrucât, episoadele filmului serial ,,Narcisa sălbatică’’, din perioada 29 noiembrie - 9 decembrie 2010, în care au fost prezentate scene de sex sau cu conotaţii sexuale şi în care a fost folosit un limbaj licenţios, au fost difuzate cu încălcarea prevederilor art. 21 din Codul audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat, scene de sex sau cu conotaţie sexuală, limbaj obscen, persoane în ipostaze degradante, precum şi consumul de droguri pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00–6.00.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.