Decizia nr. 160 din 14.01.2010
14.01.2010
privind somarea S.C. OCRAM TELEVIZIUNE SRL,
cu sediul în BUCUREŞTI, str. Franklin nr. 14, parter, ap. 2, sector 1
pentru postul de televiziune OTV
BUCUREŞTI, B-dul Magheru nr. 28-30, et. 6, sector 1
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 14 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor nr. 17575/06.12.2009 şi 17577/06.12.2009, cu privire la emisiunea „Pe mâna soacrei”, difuzată în ziua de 05.12.2009, de către postul de televiziune OTV
Postul de televiziune OTV aparţine radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 78.1/05.02.2004 şi decizia de autorizare nr. 620.0/01.04.2004).
Analizând raportul întocmit de Direcţia Monitorizare şi vizionând înregistrările emisiunii menţionate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 211 alin. (1) lit. a) şi c) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit dispoziţiilor invocate, pot fi difuzate numai în intervalul orar 23,00 - 6,00 producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat :
a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj ;
…
c) persoane în ipostaze degradante.
În fapt, postul OTV a difuzat, în ziua de 2 decembrie 2009, în intervalul orar 19.59 – 21.31, emisiunea „Pe mâna soacrei”, cu semnul de avertizare AP, prezentată de domnul Claudiu Neagoe. În cadrul emisiunii a fost prezentată relaţia tensionată dintre o soacră şi nora acesteia, precum şi problemele ce se pot ivi într-o astfel de relaţie.
La începutul emisiunii a fost difuzat un scurt material cu caracter de rezumat, ce cuprindea scene de confruntare între o femeie furioasă, care se dovedeşte a fi cea care a apelat la echipa „Pe mâna soacrei”, şi nora ei, Mirela, împreună cu soţul acesteia, Mihai, şi socrul tinerei. Soţul tinerei se străduie să îi ia apărarea.
În finalul emisiunii, socrii şi nora se află faţă în faţă la doctorul Cristian Andrei.
Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Claudiu Neagoe : Să mergem chiar în acest moment să-i arătăm imaginile.
Viorica Popa : Da, mergem acolo să-i arătăm, să vază ce puşlama are la uşă şi cu cine s-a încurcat ea. Nu se poate, nu, nu , nu, e o bagaboantă mare. Dacă are şi copil vă daţi seama, de trei ani de zile, care... Când i-am zis să facă copil, nu, şi acum vine cu copil ?
Are loc confruntarea dintre socri, noră şi fiu. Soacra se năpusteşte cu ţipete la noră, băiatul şi socrul îi iau apărarea norei până află şi ei despre copil.
Claudiu Neagoe : Am ajuns la dumneavoastră acasă, doamna Viorica.
Viorica Popa : Aoleu o omor.
Claudiu Neagoe : Acum e momentul să aflăm adevărul.
Viorica Popa : Aoleu o omor.
Claudiu Neagoe : Trebuie să aflăm ce se întâmplă. Familia dumneavoastră merită o explicaţie.
Viorica Popa : Fă, a cui e copilul ăsta ? Fir-ai tu a dracului, a cui e copilul ăsta ?Ia spune-mi şi mie !
(...) După ce fata spune că are un băiat de 5 ani, soacra vrea să o dea afară din casă şi o trânteşte pe jos. Soţul face faţă cu greu agresiunii fizice al mamei asupra norei. Printre îmbrânceli, Mihai şi Mirela dau să plece. La ieşirea pe poartă, prezentatorul emisiunii, dl. Claudiu Neagoe, le propune ajutorul doctorului Cristian Andrei. Rămaşi acasă, socrilor revoltaţi li se propune acelaş sfat.”
Ediţii ale emisiunii „Pe mâna soacrei”, cu un conţinut asemănător au fost difuzate şi în zilele de 12, 19 şi 26 decembrie 2009, 2 şi 9 ianuarie 2010.
În urma vizionării emisiunii din ziua de 5 decembrie 2009, membrii Consiliului au constatat că aceasta a avut un conţinut nepotrivit orei de difuzare, raportat la violenţa verbală şi comportamentală ce a constituit conţinutul acestei emisiuni, precum şi la calitatea şi tipologia limbajului utilizat în emisiune.
De asemenea, membrii Consiliului au constatat că informaţiile oferite părinţilor şi recomandarea radiodifuzorului cu privire la genul programului nu au permis acestora să facă alegerea potrivită, astfel încât cerinţele de protecţie a copiilor şi de vizionare în familie a programelor audiovizuale să fie respectate, programul fiind de natură a afecta dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor.
Având în vedere conţinutul acestui program, membrii Consiliului au apreciat că difuzarea acestuia la ora 19.59 şi încadrarea sa în categoria celor pe care minorii le pot viziona cu acordul părinţilor a fost una greşită, întrucât subiectul abordat de radiodifuzor şi imaginile prezentate încadrau acest program în categoria celor care pot fi difuzate numai în intervalul orar 23.00-6.00.
În temeiul dispoziţiilor art. 162 alin. (2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de dispoziţiile art. 15 ale aceleiaşi legi, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. pentru postul OTV şi dispune intrarea de îndată în legalitate. Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul OTV cu somaţie publică, întrucât emisiunea „Pe mâna soacrei”, transmisă în ziua de 2 decembrie 2009, în intervalul orar 19.59 – 21.31, a fost încadrată greşit şi difuzată în intervale orare necorespunzătoare în raport de conţinutul său, fapt ce contravine prevederilor art. 211 din Codul audiovizualului.
Potrivit dispoziţiilor invocate, producţiile audiovizuale care prezintă, în mod repetat, violenţă fizică, psihică sau de limbaj, persoane în ipostaze degradante se difuzează numai în intervalul orar 23.00-06.00.”
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.