Decizia nr. 201 din 26.01.2010

26.01.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. SPORT CHANNEL S.R.L.,
cu sediul în Bucureşti, str. Cristian Popişteanu nr. 2-4, et. 6, birou 10, sector 1

pentru postul de televiziune VOX NEWS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 26 ianuarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la modul în care radiodifuzorul a prezentat, în emisiunile informative şi de dezbatere difuzate în zilele de 16 - 18 ianuarie 2010, „cazul Băhăian”.

Postul de televiziune VOX NEWS aparţine radiodifuzorului S.C. SPORT CHANNEL S.R.L., (licenţa audiovizuală nr. S-TV 252/18.08.2009 şi decizia de autorizare nr. 1647.0/04.11.2009).

În urma analizării raportului de monitorizare, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. SPORT CHANNEL S.R.L. a încălcat prevederile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la art. 27 alin. (1) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale.

În fapt, în ziua de 16 ianuarie 2010, în emisiunea de dezbatere „România Magazin” de la orele 16,00, postul de televiziune VOX NEWS a difuzat o ştire cu privire la „cazul Băhăian”, în cadrul căreia au fost prezentate detalii importante privind tehnicile de comitere a crimelor şi de ştergere a urmelor folosite de grupul infracţional condus de Sergiu Băhăian.

Redăm din raportul de monitorizare : „Ştirea zilei este : este vorba despre 10 persoane, care în acest moment sunt cercetate, sunt acuzate de crimă (săvărşită) în scopul de a şterge urmele unor afaceri ilegale cu file CEC sau bilete la ordin, fără acoperire. Gruparea acţiona pe raza localităţilor Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti. Pentru săvârşirea infracţiunii, membri racolau persoane, pe numele cărora înfiinţau societăţi comerciale, ce primeau toate indicaţiile şi apoi erau eliminate. Au fost identificate până în prezent, 4 victime, ce au fost ucise prin cruzimi de către membrii grupului, în perioada 2006-2008. Victimile erau obligate să ingereze alcool şi pastile de Diazepam, erau îngropate de vii sau aruncate în canalul Dunăre-Marea Neagră.”

În ziua de 17 ianuarie 2010, de la ora 17,00, în cadrul rubricii „Ştirile orei”, a emisiunii de dezbatere „România magazin”, postul de televiziune VOX NEWS a difuzat o ştire sub titlul „Gangsteri arestaţi”, ştire în care au fost prezentate informaţii noi cu privire la tehnicile criminale folosite de persoanele acuzate în acest caz.

Exemplificăm din raportul de monitorizare : „Voce din off : Au înspăimântat o ţară întreagă cu faptele lor, dar nu au reuşit să scape de pedeapsă. 10 membri ai unei grupări interlope au fost reţinuţi, după ce mai mulţi oameni au fost asasinaţi de mafioţi, care au furat 2 milioane de euro. Doi bărbaţi de 29 şi 41 de ani, au fost îngropaţi de vii, în comuna Cerchez, judeţul Constanţa. Oasele le-au rămas în curtea unei case, în care stau suspecţii oribilelor crime. Prima groapă era chiar în faţa casei. Peste groapă, asasinii au turnat o placă groasă de beton, apoi au acoperit locul cu mult pământ. Celălalt trup era ascuns sub latrină, tot sub o placă de beton. Tot în judeţul Constanţa, în canalul Dunăre-Marea Neagră, oamenii legii au găsit pe 11 ianuarie trupul unui bărbat de 49 de ani. Avea mai multe lovituri în cap, semn că a avut parte de o moarte violentă. Cea de-a 4-a victimă, avea 42 de ani. Bărbatul a fost împins de pe un pod, din Cernavodă. Poliţiştii spun că victimele erau drogate cu alcool şi Diazepam, după care erau îngropate de vii sau aruncate în Dunăre.”

Pe parcursul zilei de 18 ianuarie 2010, în grupajul informativ de la orele 16.00 sub titlul „Interlop modern”, precum şi în emisiunea de dezbatere „România magazin” de la orele 16.30, postul a prezentat ştiri despre „cazul Băhăian” care au conţinut aceleaşi informaţii privind tehnicile criminale folosite de membrii grupului infracţional.

Având în vedere conţinutul ştirilor difuzate, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat dispoziţiile art. 15 alin. (2) lit. b) raportate la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, care prevăd că emisiunile care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 - 22.00.

În legătură cu prezentarea unor astfel de informaţii, legiuitorul a reglementat la art. 27 alin. (1) din Codul audiovizualului, condiţiile de protecţie a copiilor în cadrul emisiunilor de ştiri şi de actualităţi, prin care a stabilit că difuzarea unor astfel de emisiuni se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

Membrii Consiliului au constatat că difuzarea repetată a informaţiilor ce au vizat aceste asasinate şi prezentarea în detaliu a modului în care au fost săvârşite acestea au fost de natură a afecta copiii, care, având în vedere orele de difuzare, au avut acces neîngrădit la vizionarea acestora.

Consiliul consideră că vizionarea unor astfel de emisiuni de către copii este deosebit de periculoasă pentru aceştia, ţinând cont de lipsa acestora de maturitate fizică şi intelectuală, care le poate afecta capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea emisiunilor cu un astfel de conţinut trebuie făcută cu responsabilitate, ca măsură de protecţie psihică şi emoţională a minorilor.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 162 alin. (2) din Decizia nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. SPORT CHANNEL S.R.L. pentru postul de televiziune VOX NEWS şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00 - 22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune VOX NEWS cu somaţie publică, întrucât, în cadrul mai multor emisiuni informative din perioada 16 - 18 ianuarie 2010, în contextul prezentării cazului Băhăian, au fost difuzate ştiri care au conţinut detalii privind tehnici criminale, fapt ce contravine dispoziţiilor art. 15 din Codul audiovizualului.

De asemenea, şi în emisiunea de dezbatere „România magazin”, din 18 ianuarie, dedicată aceluiaşi caz, au fost făcute mai multe referiri la metodele de comitere a unor omoruri. Potrivit dispoziţiilor legale, în intervalul orar 6,00 - 22,00 nu pot fi difuzate emisiuni care conţin demonstraţii sau detalii importante privind tehnici criminale”.

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.