Decizia nr. 251 din 03.04.2014

09.04.2014


envoyer l'article par mail title=

 privind somarea S.C. PRO TV S.A., Bucureşti, Bd. Pache Protopopescu nr. 109, et. 1, sector 2

 pentru postul de televiziune SPORT.RO

 Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03.04.2014, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare, în baza reclamaţiilor înregistrate cu nr. 10770 din 14 10.2013, 758 din 20.01.2014, 1112 și 1113 din 27.01.2014 cu privire la emisiunea „Spărgătorii de râs”, ediţiile difuzate în zilele de 19, 25 și 26 ianuarie 2014, de la orele 20.00, de către postul de televiziune SPORT.RO.
 Postul SPORT.RO aparţine radiodifuzorului S.C. PRO TV S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 48.6/10.01.2013, decizia de autorizare nr. 512.0/22.07.2003 şi de reautorizare nr. 512.1-4/03.04.2007 eliberată la data de 10.01.2013).
 În urma analizării rapoartelor de monitorizare și a vizionării înregistrărilor emisiunilor, Consiliul a constatat că radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare raportate la prevederile art 19 alin. (2) lit. k) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

 Potrivit dispoziţiilor invocate din Legea audiovizualului :

  • ART. 39 alin (2) : Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

 Potrivit Codului audiovizual :

  • ART. 19 alin. (2) : Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii : lit. k) calitatea şi tipologia limbajului.

 În fapt, în emisiunea „Spărgătorii de râs” (Spring Wipeout), ediția din 19.01.2014, emisiune de divertisment, încadrată cu semnul „AP”, comentată de Greg și Onuc, jurnaliști, difuzată de la ora 20.00, de postul „SPORT.RO”, a fost comentată o cursă de obstacole. Urmărind evoluția competitorilor, cei doi jurnațiști fac următoarele comentarii :
 Redăm din raportul de monitorizare : Comentator 1 : 50.000 de dolari americani care nu are culoare şi nu are nici miros, fiindcă e doar 50.000. Comentator 1 : Ia uite grasu cum s-a dus ! Apropo, ţie ţi-a zis cineva că eşti gras ? Comentator 2 : Nu, dar n-am fost niciodată gras. Spre deosebire de tine... Comentator (despre o concurentă) : A zis că este obsedată să numere. Cică numără tot ! Numără orice ! 1,2,3,4,5,6.. 7,8,9,10. Comentator 1 : Ştie oare tabla înmulţirii ? Comentator 2 : Deocamdată ştie să numere doar până la 4, din câte am înţeles. Comentator 1 : Ea se mândreşte foarte tare cu funduleţul ei, aşa a zis. Comentator 2 : Aşa a zis, pe bune ? Comentator 1 : Dacă va câştiga 50.000 $ îşi va pune sâni, nu ? Comentator 2 : Da, ştiu Comentator 1 : Dar nu mai ştiu cine a scris-o, Adrian Cristea ? Comentator 2 : Slavici... Victor Sclavici (râsete) Comentator 1 : Îl cheamă Cris şi acesta este dansul oligofrenului, cu care cucereşte el fetele în club Comentator 1 : Este ! Nebunu s-a calificat ! Bineeee.. Comentator2 : Haios ! Comentator : Aşaaa, Miţi, Miţi, frumuşico, draga de ea ! Draga de ea ! Bine, fetele în principiu sunt... ce-a făcut fata asta, a obosit sau... În principiu, fetele sunt un pic deficitare la capitolul, cum îi zice, detentă. Comentator : Hai piţi, cum o cheamă, Jessica ? Hai, Jessie, trăi-ţi-ar familia sau cum zic americanii „long live your family”, ştii ? Comentator : Dar cine aruncă cu atâtea mingii frate ? Comentator (despre concurentul de culoare din concurs) : Se bucură balaoacheşul ! Bagabontul, cum să nu se bucure !

 În ediția emisiunii difuzată în ziua de 25.01.2014, comentând desfășurarea unei curse cu obstacole, cei doi jurnaliști fac următoarele afirmații :
 Redăm spre exemplificare din raportul de monitorizare : Comentator 1 : Uite-o că şi pluteşte, de fapt balenele plutesc oricum... oricât de mare ar fi Comentator 2 :Şi oricât de departe ar eşua ... Comentator 1 : Bine, dacă va câştiga 50 mii dolari, o punem la slăbit un pic şi-i punem sâni. Da ? Şi o împărţim. Ştii ce este mai trist decât o chinezoaică într-un tomberon ? Una în două tomberoane. Sau mai trist decât o chinezoaică într-un geamantan, una în două geamantane.
 În ediția emisiunii difuzată în ziua de 26.01.2014, cei doi jurnaliști au comentat cursa cu obstacole și în special modul în care evoluau competitorii.

 Redăm din raportul de monitorizare : Comentator 1 : Uite mă grasu ăsta cât de bun e ! Comentator 2 : Da mă, deci nu mai zic nimic de el ! Comentator1 : Da măi, e ardei iute, adevărat mexican ! Comentator 2 : Eu cred că ar trebui să-l bage altundeva ca să... Am auzit, era o chestie cu un ardei iute, care dacă-l bagi în ... mâncare, ăăă, iese mâncarea mai

 În emisiunea „Ku ninja în Atak”, difuzată în ziua de 12.10.2013, de la ora 15.00, încadrată cu semnul „AP”, Greg și Marius Onuț, jurnaliști, comentează un concurs în urma căruia câștigătorul va deveni ninja cu acte în regulă.

 Redăm din comentariile celor doi jurnaliști, conform raportului de monitorizare : Din tărâmul ochilor mici şi oamenilor pitici, care mănâncă la desert orez. Eu nu înţeleg de ce în Japonia este moda asta cu „veveriţa” sub braţ ? Chiar nu înţeleg : „veveriţa”, „iepuraşul”. (...) Dar fii atent ce râde aşa ca prostu’ : „Ha, ha, ce prost am fost. Ha,ha,ha.” Ia să-l vedem pe tătăiţă. Hai ! Nu ştiu ce să spun, numărul 51, poate are chiar 51 de ani, după faţă. Are aşa... parcă... sigur are un job, aşa, de IT-ist, ceva, montează telefoane după faţă, aşa, sau un job de autist. Crezi ? Posibil. Pleacă ăla fără tine, nebun-o. Hai, desfă-ţi picioarele. Am eu o prietenă, te învaţă ea dacă nu ştii. Opa ! La câta curu ai, ce credeai ? Nu... o să-l tragă curu-n jos. Doamne, dar câta animalu’ este. Băi, fii atent, bă, la grăsuţu’ ! Fii atent la bulănel !
 Aş zice, balerinul ăla să-şi scoată chiloţii ăia din cur şi să-şi pună măcar nişte chiloţi normali.
 Analizând conţinutul edițiilor celor două emisiuni, difuzată de la ora 15.00, respectiv 20.00, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul a încadrat greşit aceste producţii ca făcând parte din categoria celor ce pot fi vizionate de minorii în vârstă de până la 12 ani numai cu acordul părinților sau împreună cu familia, întrucât, în cadrul acestora, a fost folosit un limbaj licențios, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a acestora. În scopul asigurării protecţiei minorilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a acestora. Astfel, potrivit art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, protecţia copiilor se realizează, în principal, fie prin interdicţia de a difuza programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală şi morală a copiilor, fie prin programarea acestora în intervale orare la care copiii nu au acces audio sau video la programele respective.

 Raportat la aceste prevederi, radiodifuzorul nu a ţinut cont nici de normele prevăzute la art. 19 din Codul audiovizualului, care stabilesc criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate şi care au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. Astfel, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul nu a respectat obligaţia prevăzută în sarcina sa, de a ţine seama, la alegerea intervalului orar de difuzare, de criteriile generale prevăzute de legislaţia din domeniu, îndeosebi de cele cu privire la reperele morale pe care personajele le oferă copiilor sau adolescenţilor, precum şi calitatea şi tipologia limbajului.
 Având în vedere nevoia de protecţie şi îngrijire specială a publicului minor, care, în lipsa unei maturităţi fizice şi intelectuale, precum şi din cauza discernământului redus, au tendinţa de a copia în mod involuntar şi de a imita cu uşurinţă comportamentele adulţilor, Consiliul consideră că toţi radiodifuzorii au obligaţia de a asigura o protecţie reală a minorilor.
 Consiliul a mai constatat că un conţinut ca cel difuzat de radiodifuzor în cadrul emisiunilor respective nu poate reprezenta un model de educaţie în dezvoltarea armonioasă a minorului, ştiut fiind că educaţia este o dimensiune importantă a personalităţii copilului, iar conduita morală prezintă un factor deosebit în educare pentru că încorporează modul de adaptare la cerinţele şi relaţiile sociale.

 În raport de conţinutul ediţiilor difuzate, Consiliul apreciază că nu poate exista justificare legală sau jurisprudenţială pentru tolerarea unui asemenea limbaj licențios folosit la ore la care copiii au acces neîngrădit la vizionare, de la orele 17.00, respectiv 20.00, ştiut fiind că vizionarea unor astfel de programe de către minori poate fi deosebit de nocivă şi periculoasă pentru aceştia, având în vedere lipsa lor de maturitate, care le afectează capacitatea unei reprezentări corecte a faptelor, precum şi curiozitatea sau tendinţa şi uşurinţa cu care aceştia pot imita faptele adulţilor.
 Faţă de aceste aspecte, ţinând cont de criteriile de individualizare prevăzute la art. 90 alin. (4) din Legea audiovizualului, Consiliul a propus sancţionarea radiodifuzorului cu somaţie publică de intrare în legalitate. Supusă la vot, propunerea de sancţionare a fost adoptată cu respectarea condiţiilor de legalitate prevăzute de art. 15 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare. În temeiul prevederilor art. 90 alin. (1) lit. g) și alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare,

 Consiliul Naţional al Audiovizualului adoptă următoarea

 DECIZIE :

 Art. 1 : Radiodifuzorul S.C. PRO TV S.A., titular al licenţei audiovizuale nr. S-TV 48.6/10.01.2013, decizia de autorizare nr. 512.0/22.07.2003 şi de reautorizare nr. 512.1-4/03.04.2007, eliberată la data de 10.01.2013, pentru postul de televiziune SPORT.RO, este sancţionat cu somaţie publică de intrare în legalitate pentru încălcarea prevederilor art. 39 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare raportate la prevederile art. 19 alin. (2) lit. k) din Decizia CNA nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.
 Art. 2 : În conformitate cu prevederile art. 93 alin. (3) din Legea audiovizualului, prezenta decizie poate fi atacată direct la secţia de contencios administrativ a curţii de apel, fără a fi necesară formularea unei plângeri prealabile, în termen de 15 zile de la comunicare.
 Art. 3 : Potrivit dispoziţiilor art. 93¹ alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

 "Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune SPORT.RO cu somaţie publică, întrucât, în mai multe ediții ale emisiunilor „Spărgătorii de râs”, difuzate în cursul anilor 2013 și 2014, încadrate greşit şi difuzate la ore necorespunzătoare, accesibile copiilor, comentatorii acestora au folosit un limbaj licențios, de natură a afecta dezvoltarea mentală şi morală a minorilor, fapt ce contravine dispozițiilor art. 39 din Legea audiovizualului.”
 Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.