Decizia nr.252 din 16.02.2010

16.02.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. ANTENA 3 S.A.
Bucureşti, Şos. Bucureşti-Ploieşti nr. 25-27, etaj 1, sector 1

pentru postul de televiziune ANTENA 3-NEWS & CURRENT AFFAIRS

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 16 februarie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Direcţia Monitorizare cu privire la ediţia emisiunii informative din 6 februarie 2010, de la ora 18.00, difuzată de postul de televiziune ANTENA 3.

Postul ANTENA 3 - NEWS & CURRENT AFFAIRS aparţine radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. (licenţa audiovizuală nr. S-TV 76.1/16.12.2003 şi decizia de autorizare nr. 882.0/24.06.2005).

În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrărilor, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. TV ANTENA 3 S.A. a încălcat prevederile art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia nr.187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor invocate :

Alin. (1) – „Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.”

Alin. (2) – „Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”

În fapt, în cadrul ediţiei emisiunii informative din 6 februarie 2010, de la ora 18.00, postul Antena 3 a difuzat o ştire intitulată „Şoferul bătăuş’’, ilustrată cu imagini care prezentau agresarea unui pasager de către şoferul unui autobuz de pe ruta Bucureşti - Jilava.

Materialul prezentat a fost filmat de o persoană care a asistat la scena în care şoferul îl dă jos pe pasager din autobuz şi începe să îl lovească cu pumnii şi picioarele până când îl doboară la pământ.

Imaginile au fost difuzate în mod repetat, iar prezentatoarea nu a avertizat publicul că acestea conţin scene de violenţă.

Redăm din raportul de monitorizare :

„Prezentatoare : Bătut cu pumnii şi picioarele, apoi abandonat pe câmp. Asta a păţit pasagerul unui autobuz care circula pe ruta Bucureşi-Jilava, a fost replica şoferului după ce omul îi arătase că nu este prudent atunci când conduce. Şoferul în vârstă de 38 de ani a fost suspendat din funcţie şi este cercetat discipiliar de conducerea RATB.” (...)

Membrii Consiliului au constatat că prin difuzarea repetată şi nejustificată a imaginilor cu caracter violent, care au însoţit ştirea cu privire la acest incident, ştire transmisă în ediţia emisiunii informative de la ora 18.00, precum şi prin faptul că publicul nu a fost avertizat cu privire la conţinutul acestora, radiodifuzorul a încălcat prevederile din Codului audiovizualului care reglementează programele de ştiri şi protecţia copiilor.

Potrivit acestor dispoziţii, avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie, iar radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.

Consiliul consideră că prezentarea unor materiale ce conţin violenţă fizică trebuie făcută cu discernământ de către radiodifuzori, astfel încât să fie respectate, în egală măsură, atât obligaţiile cu privire la informarea corectă a publicului, cât şi cele cu privire la protecţia copiilor.

Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliului au propus sancţionarea radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. cu somaţie publică.

În conformitate cu dispoziţiile art. 162 alin. (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. ANTENA 3 S.A. - pentru postul de televiziune ANTENA 3 şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, aveţi obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

"Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul ANTENA 3 cu somaţie publică, întrucât, în ediţia de la ora 18.00 a emisiunii informative, din 6 februarie 2010, a difuzat, în mod repetat, imagini violente în care şoferul unui autobuz agresează fizic un pasager, fapt ce contravine prevederilor art. 27 din Codul audiovizualului.

Potrivit acestora, radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.