Decizia nr. 312 din 03.05.2011
03.05.2011
privind somarea S.C. TELE M S.A.
cu sediul în IAŞI, Şoseaua Codrescu nr. 6, Jud. Iaşi
pentru postul TELE ’M IAŞI
Întrunit în şedinţă publică în ziua de 03 mai 2011, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie, în baza reclamaţiei înregistrate sub nr. 3172/04.03.2011, cu privire la emisiunea „Colţu Vesel”, difuzată în data 03 martie 2011, de postul TELE ’M Iaşi.
Postul de televiziune TELE M IAŞI aparţine radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. (licenţă audiovizuală nr. TV 003.1/08.01.1993, decizia de autorizare iniţială nr. 017/12.05.1994, reautorizare nr. 017-1/12.05.1994).
În urma analizării raportului de monitorizare şi a vizionării înregistrării emisiunii menţionate mai sus, membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. Tele M S.A. a încălcat prevederile art. 36 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual astfel cum au fost preluate din Decizia CNA nr. 187/2006 (art. 39), în vigoare la data săvărşirii faptei, ulterior abrogată prin Decizia nr. 220/2011.
Potrivit prevederilor invocate, înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, nu pot fi difuzate decât cu respectarea cumulativă a următoarelor condiţii :
a) persoanele care au făcut obiectul filmării/înregistrării să îşi dea acordul scris pentru difuzare ;
b) să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.
În fapt, în ziua de 3 martie 2011, în intervalul orar 19.00 - 19.50, postul de televiziune TELE ’M IAŞI a difuzat emisiunea „Colţu Vesel”, prezentată de Moraru Ciprian si Orăşanu Steliana, având ca invitată pe Cojocaru Daniela, artistă. În emisiunea sunt prezentate farse pe care le face reporterul diferitelor persoane întâlnite pe stradă.
Una dintre farsele ediţiei din 03 martie 2010 a constat în chestionarea unor persoane de sex feminin cu privire la tipul de mărţişoare preferate, care au fost prezentate ca fiind tradiţionale sau „handjob”.
În cadrul materialului difuzat, a fost prezentată discuţia dintre reporterul emisiunii şi o studentă la Facultatea de litere în anul doi cu privire la întrebarea care a constituit obiectul interviului, discuţie care a avut o tentă înjositoare.
Redăm din raportul de monitorizare : „Reporter : la ce eşti studentă ?
Studenta : la litere
Reporter : foarte bine, tot litere am făcut, spaniola/engleza. Uite, mărţişoarele tradiţionale nu mai sunt la mare căutare, mărţişoarele de tip “handjob” se vând foarte bine. De ce crezi că se întîmplă asta ?
Studenta : pentru că sunt ceva mai originale decît cele tradiţionale şi probabil e şi un nou business pentru fiecare, cînd începe să întreprindă ceva.
Reporter : ce preferi la mărţişoare, mărţişoarele tradiţionale sau “handjobul” ?
Studenta : mai prefer şi eu “handjobul” pentru că am început şi eu chiar să lucrez ceva de genul şi…
Reporter : ai încercat de mult “handjob-uri” ?
Studenta : a, nu, din vara asta am început şi mi se pare destul de interesant, mai ales că la noi e un fel de hobby.
Reporter : e un fel de hobby şi cauţi de astea la litere, bănuiesc că ţi-ai luat un part-time, job-ul cu handjob-ul ?
Studenta : e, e foarte bine pentru că…
Reporter : şi îţi pune şi imaginaţia ?
Studenta : evident, mai ales că te ajută pe urmă să-ţi creezi modelele proprii şi chiar te mai inspiră, oricum e ceva original.
Reporter : cu multe persoane bucuroase cu aceste handjob-uri ?
Studenta : evident, am început oricum prin a dărui, nu prin a vinde ceea ce fac şi chiar mi-a reuşit cred.
Reporter : mie, dacă ai avea posibilitatea, mi-ai dărui un handjob ?
Studenta : evident, dar acum să vedem, poate nu vă plac modelele mele …
Reporter : „handjob-ul” totdeauna este binevenit, mai ales dacă vine din partea unei studente la litere. În ce an eşti ?
Studenta : în anul 2.
Reporter : anul 2 la litere, ce secţie ?
Studenta : engleză/franceză.”
Din conţinutul sesizării membrii Consiliului au constatat că persoana în cauză nu a avut cunoştinţă de faptul că înregistrările erau destinate unei emisiuni de divertisment, de farse, bazate tocmai pe înţelesul „vulgar”, licenţios al unei expresii provenind dintr-o limbă străină.
Membrii Consiliului au considerat că difuzarea dialogului dintre reporter şi persoana în cauză a fost de natură a o pune pe interlocutoare într-o situaţie jenantă.
Dat fiind contextul prezentat, Consiliul a apreciat că, profitând de buna credinţă şi ignoranţa persoanei în cauză, care nu ştia că este protagonista unei farse şi care se pare că nu a cunoscut sensul expresiei folosite, în speţă „handjob” (corect - mărţişoare „handmade”), radiodifuzorul a adus prejudicii de imagine şi a încălcat demnitatea persoanei.
Având în vedere aceste aspecte, membrii Consiliul au constatat că au fost încălcate dispoziţiile art. 36 din Decizia C.N.A. nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual astfel cum au fost preluate din Decizia CNA nr. 187/2006 (art. 39), în vigoare la data săvărşirii faptei, ulterior abrogată prin Decizia nr. 220/2011.
Potrivit acestor dispoziţii, înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment, inclusiv cele cu camera ascunsă, pot fi difuzate numai cu acordul scris al persoanei şi cu condiţia să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc.
În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că radiodifuzorii au obligaţia să respecte dreptul la viaţa privată şi să nu profite de buna-credinţă a persoanelor, obligaţie expres prevăzută în reglementările din domeniul audiovizualului.
Faţă de aceste aspecte, în temeiul prevederilor art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. TELE M S.A. pentru postul de televiziune TELE ’M IAŞI şi dispune intrarea de îndată în legalitate.
Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 18.00-22.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :
„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul Tele ’M Iaşi cu somaţie publică, întrucât farsa prezentată în cadrul emisiunii „Colţu Vesel", din 3 martie 2011, a fost difuzată fără acordul protagonistei acesteia, care a fost pusă într-o situaţie jenantă şi a cărei imagine a fost prejudiciată.
Potrivit art. 36 din Codul audiovizualului, înregistrările audio şi/sau video destinate programelor de divertisment pot fi difuzate numai cu acordul persoanei şi cu condiţia să nu provoace iritare sau suferinţă ori să nu pună persoana în situaţii înjositoare sau de risc”.
Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.