Decizia nr. 359 din 12.05.2011

12.05.2011


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. DATINA S.R.L.
cu sediul în Drobeta Turnu-Severin, str. Tabla Buţii nr. 74A, jud. Mehedinţi

pentru postul de televiziune DATINA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 12 mai 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea informativă „Ştirile zilei” difuzată în ziua de 17 martie 2011, de la ora 19:00, de către postul DATINA TV.

Postul de televiziune DATINA TV aparţine radiodifuzorului S.C. DATINA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 096.1/19.10.1995 şi decizia de autorizare nr. 237.0/11.11.1997 şi reautorizare nr. 237.1-1/06.06.2003). Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DATINA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 29 alin. (1) lit. a) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor legale invocate, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii :

a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.

În fapt, în cadrul emisiunii informative „Ştirile zilei” din ziua de 17 martie 2010, ora 19:00, postul de televiziune DATINA TV a difuzat o ştire în care au fost prezentate promoţiile şi serviciile oferite de magazinul Carrefour.

Ştirea a avut următorul conţinut : „Crainica : Magazinul Carrefour vine cu surprize pentru severineni. Pentru adulţi cu bonusuri la cumpărături de peste 200 de lei, iar pentru copii cu surprize dulci şi reprezentaţii teatrale.
Reporter : Hipermarketul Carrefour din Bulevardul Aluniş continuă promoţia cadou 20 de lei la cumpărături de minimum 200 de lei, pînă pe 18 martie, dar pregăteşte între timp şi alte surprize. Week-end-ul acesta este dedicat copiilor. Sîmbătă şi Duminică între orele 15.00 şi 16.30 Carrefour îi aşteaptă pe cei mici în spaţiul special amenajat pentru ei, să se bucure de şedinţele gratuite de pictură pe faţă şi de surprizele dulci. Toţi copiii vor fi răsfăţaţi cu câte un cadou, în plus între orele 17.00 şi 18.30 cei mici vor fi antrenaţi în cadrul unor demonstraţii de teatru interactive, prin punerea în scenă a unor poveşti magice.” Ştirea a fost difuzată şi în reluare în aceeaşi zi, de la ora 22:00, şi în ziua de 18 martie 2011, de la ora 09:00.

Având în vedere modalitatea în care a fost prezentată ştirea, membrii Consiliului au constatat că a fost depăşit cadrul unei informări generale a publicului, ştirea dobândind caracter publicitar prin prezentarea promoţiilor şi serviciilor oferite de magazinul Carrefour, fără a fi încadrată ca atare de radiodifuzor, fapt ce contravine prevederilor din domeniul audiovizualului.

Mai mult decât atât, una dintre condiţiile pe care furnizorul de servicii media trebuie să o respecte constă în obligaţia ca orice comunicare audiovizuală să poată fi uşor de identificat ca atare, legiuitorul interzicând difuzarea comunicărilor audiovizuale cu conţinut comercial mascat.

În calitate de garant al interesului public, Consiliul Naţional al Audiovizualului consideră că difuzarea oricărei informaţii către publicul telespectator trebuie să se facă în mod obiectiv şi corect, cu respectarea principiilor ce trebuie să guverneze o comunicare comercială audiovizuală, fără transformarea acesteia într-una cu conţinut comercial mascat pentru o marcă, firmă sau un prestator de servicii.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul art. 90 alin. (1) şi (3) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. DATINA S.R.L. pentru postul de televiziune DATINA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. DATINA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 19.00-23.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune DATINA TV cu somaţie publică, întrucât, în cadrul emisiunii „Ştirile zilei”, din 17 martie 2011, a făcut publicitate mascată în favoarea unui magazin, fapt interzis de prevederile art. 29 din Legea audiovizualului.

Potrivit dispoziţiilor invocate, comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.