Decizia nr. 405 din 15.04.2010

15.04.2010


envoyer l'article par mail title=

privind somarea S.C. DATINA S.R.L.
cu sediul în Drobeta Turnu-Severin, str. Tabla Buţii nr. 74A, jud. Mehedinţi

pentru postul de televiziune DATINA TV

Întrunit în şedinţă publică în ziua de 15 aprilie 2010, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul întocmit de Serviciul Inspecţie cu privire la emisiunea informativă „Ştirile zilei” difuzată în ziua de 31 martie 2010, de la ora 19:00, de către postul DATINA TV.

Postul de televiziune DATINA TV aparţine radiodifuzorului S.C. DATINA S.R.L. (licenţa audiovizuală nr. TV 096.1/19.10.1995 şi decizia de autorizare nr. 237.0/11.11.1997 şi reautorizare nr. 237.1-1/06.06.2003).

Membrii Consiliului au constatat că radiodifuzorul S.C. DATINA S.R.L. a încălcat dispoziţiile art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 27 alin. (1) şi (2) din Decizia C.N.A. nr. 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului, difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.

Conform art. 27 din Codul audiovizualului :

“(1) Programele de ştiri şi de actualităţi se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie.

(2) Avertizarea verbală a publicului, în cazul difuzării unor scene de violenţă sau cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie ; radiodifuzorii vor evita prezentarea repetată a scenelor de violenţă”.

În fapt, în cadrul emisiunii informative „Ştirile zilei” din ziua de 31 martie 2010, ora 19:00, postul de televiziune DATINA TV a difuzat sub titlul „Copil de 2 ani decedat într-un tub plin cu var”, o ştire referitoare la un eveniment tragic petrecut în satul Dămceu din judeţul Mehedinţi.

Ştirea a avut următorul conţinut : „Prezentatoare : Un copil în vărstă de doi ani a murit în această dimineaţă în condiţii suspecte.
Voce off : A fost lăsat de mama sa să se joace singur în curtea casei unor vecini şi s-a înecat într-un tub adânc de un metru şi jumătate plin cu var. Este povestea tragică a unui copil de numai doi anişori, care a murit în aceasta dimineată în satul Dănceu din Mehedinţi. Mama şi tatăl copilului, o familie de oameni săraci, lucrau cu ziua la un cetăţean din sat, care le-a şi dat o casă unde să locuiască. Prinşi cu munca din gospodărie l-au pierdut din ochii pe singurul lor fiu. Acesta a căzut cu capul în jos într-un tub plin cu var. Nimeni nu ştie când a dispărut copilul de lângă părinţi. Şi-au dat seama că s-a întâmplat ceva rău, abia atunci când nu l-au mai auzi pe cel micuţ jucându-se. Unul dintre bărbaţi, care trecea pe drum în momentul tragediei, chiar a încercat să-l resusciteze pe copil, dar fără nicio şansă. Copilul scotea pe gură şi pe nas doar pastă albă de var care, probabil, i-a ars căile respiratorii. Dacă se va constata că părinţii micuţului au umblat la groapa de var şi au uitat-o descoperită, aceştia pot fi cercetaţi pentru ucidere din culpă.”

Pe parcursul prezentării ştirii, au fost difuzate imagini, inclusiv prim-planuri, cu copilul decedat aflat pe un pat.

La vizionarea în şedinţă publică a ştirii, Consiliul a constatat că, pe tot parcursul difuzării ştirii, care a avut o durată de un minut şi 12 secunde, în partea de jos a ecranului, pe o bandă albastră, a fost afişat permanent titlul „Copil de 2 ani decedat într-un tub plin cu var”, iar imaginile cu copilul decedat au fost prezentate, în mod repetat, neblurate.

Membrii Consiliului au considerat că, prin prezentarea imaginilor neblurate ce surprindeau copilul decedat, a fost depăşit cadrul unei ştiri care ar fi putut să contribuie la informarea telespectatorilor în legătură cu acest caz şi au fost încălcate prevederile art. 39 din Legea audiovizualului privind protecţia fizică, mentală sau morală a minorilor în cadrul programelor audiovizuale.

În scopul asigurării protecţiei copiilor, legiuitorul a instituit norme cu privire la difuzarea programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor. Astfel, difuzarea acestor programe se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare sau datorită mijloacelor tehnice necesare recepţiei, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.

De asemenea, Membrii Consiliului au apreciat că difuzarea imaginilor care au însoţit ştirea, a fost de natură să contravină prevederilor din Codul audiovizualului care reglementează protecţia copiilor în cadrul programelor de ştiri.

Stabilind într-un cadru mai larg că şi programele de ştiri se supun cerinţelor de protecţie a copiilor şi vizionării în familie, Consiliul a prevăzut în art. 27 alin. (2) din Codul audiovizualului că, în cazul difuzării unor scene cu posibil impact emoţional negativ, este obligatorie avertizarea verbală a publicului, radiodifuzorii fiind obligaţi să evite prezentarea repetată a respectivelor scene, prevederi pe care radiodifuzorul nu le-a respectat.

Consiliul reaminteşte radiodifuzorului că sancţiunea pecuniară, în cazul repetării abaterii, este de minimum 10.000 lei.

Faţă de aceste aspecte, în temeiul dispoziţiilor art. 162 alin.(2) din Decizia 187/2006 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, ale art. 90 alin. (1) lit. g) şi alin. (3) şi ale art. 91 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu respectarea prevederilor art. 15 din aceeaşi lege, Consiliul Naţional al Audiovizualului decide adresarea unei somaţii publice radiodifuzorului S.C. DATINA S.R.L. pentru postul de televiziune DATINA TV şi dispune intrarea de îndată în legalitate.

Potrivit dispoziţiilor art. 93^1 alin. (1) şi (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, astfel cum a fost modificată prin Legea nr. 333/2009, radiodifuzorul S.C. DATINA S.R.L. are obligaţia de a transmite în următoarele 24 de ore de la comunicare, sonor şi vizual, de cel puţin 3 ori, în intervalul orar 19.00-23.00, din care o dată în principala emisiune de ştiri, următorul text :

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat postul de televiziune DATINA TV cu somaţie publică, întrucât, în emisiunea „Ştirile zilei” din 31 martie 2010, a transmis de la ora 19.00, o ştire în care au fost prezentate, în prim-plan, imagini neblurate cu corpul neînsufleţit al unui copil. Acest fapt a fost de natură să producă un evident impact emoţional şi psihologic negativ asupra telespectatorilor, îm general, şi asupra minorilor, în special.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, astfel de programe, care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, pot fi difuzate numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, minorii nu au acces audio sau video la programele respective.”

Vă atragem atenţia că textul nu poate fi difuzat în calupuri de publicitate.