Informare de presă referitoare la prezentarea rapoartelor de monitorizare privind calitatea limbii române la posturile de radio și de televiziune

21.04.2016


envoyer l'article par mail title=
JPG - 795.9 ko

Joi, 21 aprilie 2016, începând cu ora 10.00, la sediul CNA a avut loc prezentarea rapoartelor de monitorizare privind calitatea limbii române la posturile de radio și de televiziune. Rapoartele au fost întocmite de Institutul de Lingvistică al Academiei Române ca urmare a contractului de consultanţă încheiat cu CNA.

Astfel, în luna martie 2016, au fost monitorizate 12 posturi de televiziune (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV şi DIGI 24) şi 2 posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ.

La această întâlnire, desfășurată în prezența jurnaliștilor și a reprezentanților radiodifuzorilor, au participat :

Din partea CNA

- Răsvan Popescu, Vicepreședinte
- Dorina Rusu, Membru al Consiliului
- Radu Herjeu, Membru al Consiliului
- Valentin Alexandru Jucan, Membru al Consiliului
- Gabriel Tufeanu, Membru al Consiliului

Din partea Institutului de Lingvistică „IORGU IORDAN – AL. ROSETTI”

- Academician Marius Sala, director
- prof.univ.dr. Rodica Zafiu
- Blanca Croitor, ceretător științific
- Andreea Dinică, cercetător științific

Cu acest prilej, domnul Vicepreședinte Răsvan Popescu a făcut o prezentare a proiectului, principalele aspectele subliniate fiind următoarele :

În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul Național al Audiovizualului are și obligația de a asigura “protejarea culturii şi a limbii române, a culturii şi limbilor minorităţilor naţionale”, așa cum se stipulează în Legea audiovizualului, la art. 10 lit. f).

Totodată, art. 83 din Codul audiovizualului precizează că : “Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a asigura respectarea normelor ortografice, ortoepice şi morfologice ale limbii române, stabilite de Academia Română”. Ținând seama de aceste obligații legale, în anul 2007, CNA a demarat un program multianual destinat îmbunătățirii limbii române folosite în audiovizual, fiind stabilită o colaborare cu Academia Română care, prin Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti”, este instituția cu cea mai înaltă expertiză în acest domeniu.

Încheierea contractelor de consultanță cu Academia Română a avut ca obiectiv monitorizarea greșelilor de limbă română, făcute de jurnaliști, la principalele posturi de televiziune sau de radio.

În acest an, s-a reușit reluarea programului derulat cu succes între anii 2007 – 2012, iar Institutul de Lingvistică a elaborat primul dintre cele trei rapoarte de monitorizare ce urmează a fi întocmite în acest an (pentru lunile martie, august și noiembrie) .

Monitorizarea s-a realizat în luna martie de către o echipă de cercetători de la Institutul de Lingvistică, coordonată de doamna Profesor univ. dr. Rodica Zafiu și a cuprins 12 posturi centrale de televiziune (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Pro TV, Kanal D, Prima TV, Naţional TV, Antena 3, România TV, B1 TV, Realitatea TV şi Digi 24) şi 2 posturi de radio (Radio România Actualităţi şi Europa FM), alese în funcţie de audienţă, de acoperirea naţională, de ponderea emisiunilor informative şi de dezbatere şi de asumarea unui rol cultural şi educativ. De asemenea, raportul cuprinde și o monitorizare a calitatății limbii folosite în mesajele publicitare.

Ca și până acum, cercetătorii lingviști au efectuat 300 de ore de monitorizare, urmărindu-se, în special, emisiunile de știri și dezbatere difuzate la orele de vârf. Rezultatele primei monitorizări din 2016 confirmă o tendinţă de scădere a numărului de greşeli.

Dacă la primele monitorizări din 2007 – 2008 se înregistrau uneori peste 100 de greşeli pe post, acestea au scăzut progresiv, astăzi nemaiavând niciun post cu mai mult de 25 de greșeli grave. Trebuie avut în vedere însă că s-au mai schimbat pe parcurs criteriile de evaluare a greșelilor, în acest an fiind marcate cu un asterisc și luate în calcul doar cele considerate mai grave.

PDF - 367.7 ko
INSTITUTUL DE LINGVISTICĂ „IORGU IORDAN - AL. ROSETTI” - Rezumatul raportului de monitorizare

De asemenea, participanții prezenți la întâlnire au primit un rezumat al raportului din partea reprezentanților Institutului de Lingvistică.

Rapoartele în forma integrală pot fi consultate pe site-ul CNA la adresa : http://www.cna.ro/Rezultatele-monitoriz-rii-privind,7884.html

Biroul Comunicare și Relații cu Publicul

JPG - 795.9 ko

JPG - 1.7 Mo

JPG - 516.4 ko

JPG - 1.1 Mo

JPG - 1 Mo