Comunicat de presă. Ședința publică a CNA din 10.09.2020

10.09.2020


envoyer l'article par mail title=

Amenzi : 10.000 de lei – Realitatea Plus ; 7.500 de lei și 5.000 de lei România TV
Somații publice : Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV

Întrunit în ședința publică din data de 10.09.2020, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate și a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus, pentru că la difuzarea emisiunii „Jocuri de Putere”, ediția din 10.08.2020, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum și pe cele ale art. 40 alin. (1), (2), (4), (5) și ale art. 64 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual ;
- amendă de 5.000 de lei postului România TV, pentru încălcări ale prevederilor Codului audiovizualului în emisiuni de știri și dezbateri difuzate în perioada 01 – 15.08.2020. Postul a difuzat în data de 01.08.2020 știrea având ca titluri „Înmormântarea unui mare duhovnic al românilor ; Furtună în plină caniculă la înmormântare ; Fenomene uluitoare la înmormântarea părintelui Papacioc”, menționându-se pe ecran „Direct”, fără a se preciza data înregistrării materialului (iulie, 2011). În data de 02.08.2020, știrea „Bătăi pe străzile din Berlin” a fost transmisă ca „Braking News” cu marcajul „Direct” (protestul având loc în 01.08.2020). Consiliul a reținut, de asemenea, titlul „Urmează : Andreea Esca demascată de interlopi” și modul în care a fost prezentată știrea „Scandal pe restricții COVID. Descinderea Poliției” din 15.08.2020. La difuzarea acestora, postul nu a respectat prevederile art. 65 alin. (1) lit. a), b), c), e). Totodată, în cadrul emisiunii „Știrile România TV” din 02.08.2020, prezentată de Cristina Șincai, a fost difuzat un material înregistrat cu Serghei Mizil fără a ține cont de dispozițiile art. 15 alin. (1), iar în emisiunea „Punctul culminant” din 11.08.2020 nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (2) din Codul audiovizualului.

În aceeași ședință, CNA a analizat, ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite, o serie de rapoarte de monitorizare privind știrile difuzate în zilele de 19 și 20.08.2020 de posturile de televiziune Antena 3, B1 TV, Digi 24, Prima TV, Pro TV și România TV referitoare la un accident rutier în care ar fi fost implicat vloggerul Selly, informație care s-a dovedit a fi o farsă. Constatând încălcări ale Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice următoarele sancțiuni :
- amendă de 7.500 de lei postului România TV, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b) și ale art. 65 lit. a), b), c). La stabilirea sancțiunii, s-au reținut și emisiuni de știri și dezbateri difuzate în zilele de 01, 15, 29 și 30.08.2020. Printre titlurile afișate pe ecran : „Urlete în casa lui Selly. Picioare în gură” ; „Prezentator tv împușcat de milionarul Selly” ;
- câte o somație publică posturilor Antena 3, B1 TV, Digi 24 și Prima TV pentru nerespectarea dispozițiilor art. 64 alin. (1) lit. b). La posturile B1 TV, Digi 24 și Prima TV s-a reținut și încălcarea prevederilor art. 64 alin. (2).

Biroul Informare și Relații Publice


Prevederile legislației audiovizualului la care facem referire :

Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare

Art. 15 - (1) Este interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00 - 20,00 de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament vulgar, trivial, obscen.

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars ; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt. (…)
(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii : a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă ;
(2) În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare ;

Art. 65 - În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli : a) rigoare şi acurateţe în redactarea şi prezentarea ştirilor ; b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală ; c) titlul afişat pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate în acel moment (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării ; dacă imaginile provin de un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării ;